FrieslandCampina

Nieuws Garantieprijs

Leden kraken melkgeldplan van FrieslandCampina

25 Oktober 2019 - Wouter Baan - 22 reacties

Het voorstel van FrieslandCampina om het melkgeldreglement aan te passen, is slecht gevallen bij een deel van de leden. In een brief die gisteravond op een bijeenkomst in Winterswijk is voorgelegd, worden kritische kanttekeningen geplaatst. Ook worden vraagtekens gezet bij de samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Natuurmonumenten. 

Kort geleden presenteerde FrieslandCampina het plan om het melkgeld-reglement vanaf 2020 voor 3 jaar aan te passen. In dit voorstel staan een aantal aanpassingen. Zo wil de coöperatie onder meer dubbele toeslagen (voor vlog, duurzaamheid en weidegang) van de referentiebedrijven uit de garantieprijs schrappen.  

Allereerst wordt in de brief die is ondertekend door 50 melkveehouders, de vraag gesteld waarom dit voorjaar district bijeenkomsten zijn georganiseerd, waarop de leden konden reageren op de denkrichtingen van toen. Volgens de melkveehouders is met hun kritische vragen en opmerkingen vervolgens niets gedaan. Daarbij blijkt uit het voorstel niet dat de garantieprijs de onderneming FrieslandCampina moet prikkelen om de zuivelprijzen zo hoog mogelijk te houden, doordat deze met ongeveer een cent omlaag gaat. 

Referentiebedrijven en standaardgehaltes
Ook wordt in de brief de vraag gesteld, waarom de melkprijs van DOC Kaas (in het mandje van de referentiebedrijven) is vervangen door Vreugdenhil. En waarom de weging van Cono van 8% is verlaagd naar 5%. Daarmee daalt de invloed van kaas en stijgt de invloed van poeders. De impact daarvan willen de melkveehouders graag voorgerekend zien over een periode van drie jaar. Dit omdat de prijs van magere melkpoeder in die periode juist zwaar onder druk stond, vanwege de interventievoorraden.

Ook is er verbazing, waarom de standaardgehaltes worden aangepast naar de werkelijke gehaltes over 2019. De leden zeggen daarop dat in een eerdere vergadering is beloofd dat deze aanpassing geen invloed heeft op een individueel bedrijf. Nu blijkt die er volgens hen toch (weliswaar beperkt) te zijn. In de brief wordt gesuggereerd dat de onderneming hierdoor €7 miljoen bespaard.

De leden verwachten dat het voorstel leidt tot een hogere winst. Hierop willen ze weten wat dit doet met de belastingdruk en de prestatietoeslag. Ook vragen ze zich af of eventuele boekverliezen van minimaal €100 miljoen buiten de winstdeling worden gelaten. In het voorstel wil FrieslandCampina de mogelijkheid hebben om boekwinsten van dien aard rechtstreeks te kunnen investeren.

Samenwerking WNF en Natuurmonumenten
Tot slot wordt ook de samenwerking tussen FrieslandCampina met het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Natuurmonumenten bekritiseerd. Het steekt de melkveehouders dat de zuivelcoöperatie samenwerkt met een organisatie die het stikstofadvies van de commissie Remkes onderschrijft. 'Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig', valt in de brief te lezen. De leden willen daarom weten wat de samenwerking kost en wat het oplevert. Op basis daarvan willen zij de samenwerking heroverwegen.

Op de vergadering in Winterswijk zijn verder opmerkingen gemaakt over de aanstelling Hester Maij als nieuwe directeur public & quality affairs. Dit valt niet in de brief te lezen, maar wordt wel door bronnen aan Boerenbusiness bevestigd. Het steekt sommige leden dat Maij, in haar tijd als provinciebestuurder, in 2016 betrokken is geweest bij het onteigenen van 400 hectare landbouwgrond in Overijssel. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
Ton Westgeest 25 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884462/leden-kraken-melkgeldplan-van-frieslandcampina]Leden kraken melkgeldplan van FrieslandCampina[/url]
Hester Maij is een hele verkeerde keuze voor de boeren. Maak haar maar nieuwe directeur in Pakistan....
FC is toch al van God los om samen te werken met Wereld Natuur Fonds (WNF) en Natuurmonumenten.
verandering 25 Oktober 2019
verandering moet van binnenuit komen. dus beste boeren. kritisch blijven. en niet te lief. Vandaag goed begin met blokkeren hoofdkantoor. als dat niet genoeg helpt dan maar een aantal fabrieken plat. en wat betreft de samenwerking met de groene leugenaars. Eis dat ze daar mee stoppen. daar is de tijd nu rijp voor
JW de kloet 25 Oktober 2019
die zelfde groene rakkers hebben voor de stikstof crisis gezorgd. door die rechtzaken. nooit met je vijand in zee gaan. is toch nooit genoeg bij ze ze willen altijd meer die groene rakkers
Berend 25 Oktober 2019
Tuurlijk.. Ga bij elk besluit of voornemen meteen maar met je trrkker erop uit. Bij elke scheet die een minister laat springen de actieboeren tegenwoordig weer in hun geliefde bolide om te demonstreren. Er wordt niet meer objectief nagedacht, de boer is op zijn boerentenen getrapt en voelt zich bij het minst of geringst persoonlijk aangevallen.

Maar beste boeren, de sympathie voor jullie acties wordt met de dag minder. Nog een paar jankende boeren op de snelweg en alle plannen van minister Schouten, Klaver en D66 worden resoluut doorgevoerd.
Een keer ergens tegen zijn en boos zijn is best te begrijpen, maar ook daar zit een grens aan, die zeer snel bereikt wordt op deze manier.

Maar veel plezier nog bij jullie volgende uitje.
peter 25 Oktober 2019
@Berend bedankt voor de tip! nog een fijne avond en weekend
Victor 25 Oktober 2019
De mensen zijn vergeten dat de mensen in de oorlog veiligheid en voedsel kregen van de boeren
regelbedenker 25 Oktober 2019
ALLE VERGUNNINGEN ZIJN VERLEEND VOOR ZANDVOORT GP
regelbedenker 25 Oktober 2019
Hoezo milieu problemen, beetje meten met 2 maten!!!!!!!
arie 25 Oktober 2019
het is heulen met de vijand met natuurmonumenten en wereld natuur fonds -wnf al te bespottelijk dat natuurmonumenten op de verpakking van Friesland Campina reclame maakt over het paard getild is het bestuur van de fc
Ton Westgeest 25 Oktober 2019
Mensen, de oplossing zit niet bij de boeren halveren!!!!

Rivm heeft al toegegeven dat de helft van de boeren weg, niet helpt. Dat het zelfs nog niet helpt als alle boeren weg zijn, want dan is er nog een stikstof probleem!!!

Dus we moeten het zoeken bij de politiek en het convenant dat Groen Links met Rutte en de coalitie gesloten heeft.
Dat de helft van de veestapel weg moet, dan steunt Jesse Klaver alles wat Rutte wil.....

We moeten de regering aanklagen voor onbehoorlijk bestuur.

De overheid heeft door totaal visieloos te werk te gaan in dit kleine landje, te grote bedrijven toegelaten, tot 60000 varkens, 500000 kippen en 1500 koeien terwijl dat helemaal niet kon.

De overheid heeft door inhaligheid grote fouten gemaakt bij de aanwijzing van natuurgebieden. En we moeten daarom eisen dat die natuurgebieden verdwijnen. Het zijn namelijk parken.

We moeten ze aanklagen voor onbehoorlijk bestuur, want we zijn ondanks dat we boeren zijn ook burgers van Nederland.

En zo ga je niet met inwoners van Nederland om!!!
jos 26 Oktober 2019
aan sluiten bij die 8 boeren van de cono
Abonnee
Beste 26 Oktober 2019
Pho wat ben ik blij dat ik overgestapt ben dat het ledengeld maar snel deze kant op mag rollen kunnen niet genoeg melkveehouders gaan campina moet van die machts positie af en heel snel
jan veltkamp 26 Oktober 2019
Het netwerk van Calon wordt zichtbaar. Begin met die op te ruimen. Hebben we iets gehoord van LTO voor de eerste trekkeractie?? Nee LTO kwam pas toen ze zagen dat ze door het grote succes er neit meer om heen konden. Nu wordt er bij FCR net zo'n wolf in schaapskleren aangesteld. Ik zelf kom uit andere sector en heb zelf geen melkvee maar waarschuw jullie. zorg dat je baas blijft. Wij kennen het spelletje met VION en ZLTO. Zorg dat je baas blijft en niet laten verzuipen in ledenraden enz want die zijn nooit geen echte afspiefeling maar slecht gereedschap/stromannen van de directie om de boeren buiten spel te zetten.
activist 26 Oktober 2019
Ja Pho, dat helpt niet, jij bent je stem kwijt en krijgt bij een kleinere echt niet wat je wilt.

Aan de andere zou ik zeggen. zet een ledenwebsite op. en laad de boeren die lid zijn van FC hierop aanmelden.
Peil vervolgens op de website wat de leden vinden van de richtingen die FC gaat. met die peiling weet je ook wat de leden willen. En als dit totaal een andere richting is. ga je daarmee naar FC, je hebt dan het mandaat van een heleboel leden om voor hen te spreken. Indien FC dan niet om wil beleg je een grote ledenvergadering. Ik ga er vanuit dat dit kan mbt de statuten, Ook dat FC dit betaald. En dan is het stemmen. Misschien allemaal te simpel gezien maar als het bovenstaande niet mogelijk is dan moet je je afvragen of je wel bij een cooperatie wil zitten waar je als leden zijnde de richting niet veranderen die de directie wil.
economniet 26 Oktober 2019
FC is altijd al op de goede weg : moderne fabrieken
deskundige medewerkers en of ingehuurd en als er geld in zicht was of op de plank dan snel een overname ,alle ex medewerkers een goed pensioen.
dit is echt een feest onderneming de afgelopen 50 jaren.
Ja de winsten klotste binnen bij de verkoop van producten.
In 2009 kon men niet goed genoeg producten met marge verkopen,
maar geen enkel probleem ,,dit werd door de lage uitbetaalprijs van boerderijmelk aangevuld.
Goed geregeld
daarna KKM KOEKOMPAS KRINGLOOPWIJZER,FOSFAATREDUCTIE enzovoort de leveranciers verplichten.
Kijk ook weer heel goed bedrijf bij de leveranciers geld ophalen en daarna verplichten om de leveranciers nog meer geld uit de zak jagen.
Goed bedrijf, met goede toekomst zullen wij maar zeggen.
activist 26 Oktober 2019
Ja Pho, dat helpt niet, jij bent je stem kwijt en krijgt bij een kleinere echt niet wat je wilt.

Aan de andere zou ik zeggen. zet een ledenwebsite op. en laad de boeren die lid zijn van FC hierop aanmelden.
Peil vervolgens op de website wat de leden vinden van de richtingen die FC gaat. met die peiling weet je ook wat de leden willen. En als dit totaal een andere richting is. ga je daarmee naar FC, je hebt dan het mandaat van een heleboel leden om voor hen te spreken. Indien FC dan niet om wil beleg je een grote ledenvergadering. Ik ga er vanuit dat dit kan mbt de statuten, Ook dat FC dit betaald. En dan is het stemmen. Misschien allemaal te simpel gezien maar als het bovenstaande niet mogelijk is dan moet je je afvragen of je wel bij een cooperatie wil zitten waar je als leden zijnde de richting niet veranderen die de directie wil.
Anja 26 Oktober 2019
Welnu beste Berend, dit Is pas het begin.De volgende sector is de bouw die actie voert. Dus klaag maar lekker door.
Abonnee
Beste 27 Oktober 2019
activist !vertel mij 5 dingen wat campina goed gedaan heeft en 5 dingen die ze niet goed gedaan hebben de laatste 5 jaar?
En vertel me wat hebben die leden in te brengen?
En wat hebben de leden met bestuur laatste 3 jaar voor elkaar gekregen en wat heeft het bestuur er door gedrukt laatste 5 jaar waar de leden op tegen zijn?
Leg is uit ?
Farmer 27 Oktober 2019
Anja ben het helemaal eens met je reactie op die Achterlijke Berend . Wat n kontenlikker!!!!! Zeker ook een met een pakkie aan , daar moet je het maar van hebben. Gladiool. Ga werken voor je geld! Of neem een week een melkvee houder over dan weet en leer je wat werken is1 In plaats van kritiek te geven . Van mij krijg jij een dikke scheet je je de lucht in blaast! Adios gladiool.
jpkievit 28 Oktober 2019
De telers zijn de producenten van de producten.nu is de tijd aangebroken om al die eisen die greenpeace bedacht heeft te gaan schrappen.keurmerken zijn overbodig de residunormen die het ctbg opsteld zijn de norm
Anneke 28 Oktober 2019
Helaas Boeren,
Het gaat helemaal niet over stikstof, maar ze zoeken een reden om jullie land te kunnen confisceren, wat zullen de volgende idiote regeltjes weer zijn ?
Als zij maar jullie land lekker kunnen volbouwen voor, vooral onze nieuwe status houders.
Verder veel natuur en recreatiegebieden voor de linkse kliek, met meer ruimte voor de welkome wolven, zodat de schapenhouders vanzelf ook geen toekomst meer hebben.
Ja, afgunstig Links breekt alleen maar af.
Beste boeren, ik wens jullie veel sterke, in deze zeer oneerlijke strijdJoep 28 Oktober 2019
De boeren moeten de teugels in handen houden. Dat ze kanttekeningenzetten bij dubieuze benoemingen ( voortkomend uit netwerken van ( ex-)politici en daaraan gelinkte trawanten) is terecht.
De boeren draaien al genoeg op voor de lasten welke zijn gecreëerd door opgelegde regels van non valeurs en andere malloten c.q. idioten die bij een te groot deel van de vaderlandse pers een gewillig oor vinden. Tot slot : In een coöperatie maken de leden de dienst uit omdat ook daar geldt: Wie betaalt bepaalt !
Een directie van een coöperatie die los is van haar boeren is voor de boeren een ramp. Daarom: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina haalt nieuwe geldlening op

Nieuws Melk

FrieslandCampina vrij van fusiebeperkingen

Nieuws melk

3 miljard kilo minder melk geen uitgemaakte zaak

Nieuws melk

FrieslandCampina keert dit jaar geen nabetaling uit

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox