FrieslandCampina

Nieuws Melkprijzen

FrieslandCampina wil garantieprijs versoberen

10 Oktober 2019 - 13 reacties

FrieslandCampina is van plan om de garantieprijs te versoberen. Het voorstel naar de leden-melkveehouders is om vanaf 2020 de toeslagen (voor vlog, duurzaamheid en weidegang) die de referentiebedrijven uitkeren uit de garantieprijs te halen.

In praktijk komt dit er op neer dat de garantieprijs lager en de prestatietoeslag hoger uitpakt. Een rekenvoorbeeld op basis van de situatie in 2018: Voor een gemiddeld melkveebedrijf, met een jaarleverantie van 850.000 kilo, betekent dit dat de garantieprijs €0,89 per 100 kilo lager is. 

Dit bedrag komt ten goede aan de winst van de onderneming, waarvan vervolgens 35% terugvloeit in de vorm van de prestatietoeslag en 10% middels de ledenobligaties. De overige 55% komt ten goede aan het eigen vermogen. Onder aan de streep betekent dit dat een melkveehouder  €0,50 per 100 kilo minder ontvangt. 

Dubbele toeslagen voorkomen
CEO Hein Schumacher en Frans Keurentjes, de voorzitter van de coöperatie, benadrukken dat de aanpassing niet worden gedaan om platgezegd 'melkgeld in te houden'. Het aantal toeslagen bij referentiebedrijven hebben de laatste jaren een vlucht genomen, waardoor sommige leden-melkveehouders nu soms dubbele toeslagen ontvangen. Dit omdat FrieslandCampina de premies voor vlog en weidegang bovenop de garantieprijs uitkeert, terwijl die van de referentiebedrijven al in de basisprijs zit verwerkt. 

"Op de lange termijn zijn de leden-melkveehouders echter gebaat bij robuuste onderneming. Daarom zijn deze aanpassingen aan de leden voorgesteld", aldus de CEO. Schumacher en Keurentjes erkennen dat het voorstel in de ledenraad tot stevige discussies hebben geleid, maar dat er desalniettemin wel draagvlak en begrip voor is.  

Vreugdenhil vervangt DOC
Verder zijn er nog wat 'praktische' aanpassingen. Zo wordt in het mandje met referentiebedrijven de melkprijs van DOC Kaas vervangen voor die van melkpoederproducent Vreugdenhil. Het voorstel is om deze voor 11,5% te laten meewegen. FrieslandCampina vindt dat de weging van DOC Kaas, vanwege de fusie met het Duitse DMK, te groot is geworden.

Verder wil FrieslandCampina de standaardgehaltes actualiseren. Sinds de fusie in 2008 wordt gerekend met 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose. De melk is door de jaren heen echter eiwitrijker en minder vet geworden, waardoor het verschil tussen de gepubliceerde garantieprijs en de werkelijke uitbetalingsprijzen te groot is geworden. Het voorstel is daarom om de standaardgehaltes aan te passen naar de werkelijke gehaltes over 2019.

Boekwinst direct investeren
Een voorstel die een melkveehouder wel rechtstreeks in de portemonnee raakt, is er een die betrekking heeft op boekwinsten. Wanneer bijvoorbeeld een bedrijfstak wordt afgestoten, komen de baten nu ten goede aan de winstdeling. Het voorstel is dat FrieslandCampina vanaf 2020 de mogelijkheid krijgt om een boekwinst van minimaal €100 miljoen  rechtstreeks te investeren in bedrijfsmogelijkheden en dus buiten de winstdeling te houden. 

Borging weidegang
Een ander voorstel is om de Koemonitor op te nemen in de eisen van Foqus Planet. De financiële prikkel van dit duurzaamheidsprogramma van het zuivelconcern moet bovendien worden vergroot. Van weidende melkveehouders wordt vanaf 2020 een extra administratieve inspanning gevraagd. Het voorstel is namelijk dat zij, naast de registratie van weidedagen, ook de weidetijden gaan registeren. Op die manier wil de zuivelonderneming weidegang beter borgen zoals dat naar eigen zeggen door stichting Weidegang wordt gevraagd.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
bob 10 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884279/frieslandcampina-wil-garantieprijs-versoberen]FrieslandCampina wil garantieprijs versoberen[/url]
ik hoop dat de leden het voorstel verwerpen,het is beter dat de salarissen van de top versoberd wordt na al dat geklungel van de laatste jaren.
bij extra inspanning moet er geld bij komen op de melkprijs en geen sigaar uit eigen doos!
karel 10 Oktober 2019
in een tijd dat Schouten zegt dat er meer geld naar de boer moet wordt je uitgekleed door de top van frieslandcampina,het is gewoon diefstal
Peter 10 Oktober 2019
De leden hebben zich genoeg laten misbruiken de laatste 3 jaar te noemen:

Bedrijfsplan,pbb, focus planet,extra onaangekondigd controles, aanscherpen vriespunt en boterzuur, reservering op naam minder,
kalf ok, kringloopwijzer, koekompas en ga zo maar door.

Met de voorgestelde aanpassingen is een gemiddeld lid met 800000kg ongeveer €10000 minder over per jaar!

Wanneer zijn de leden het eens dat dit beleid niet langer kan?
RFC slogan: steeds meer regels en de leden minder betalen!! 10 Oktober 2019
DE FABEL VAN DE MIER: TEVEEL CONTROL? KOESTER DE MIEREN!
De mier kwam alle dagen te vroeg op het werk en begon onmiddellijk te werken; zij was productief en zeer tevreden.

Haar baas, een leeuw, was verbaasd dat de mier werkte zonder toezicht.

Hij dacht: als zij zoveel presteert zonder supervisie, zou ze dan nog meer presteren onder permanent toezicht?

Hij wierf een kakkerlak die een grote ondervinding had in het superviseren en die prachtige rapporten kon opstellen.

De eerste maatregel die de kakkerlak nam was een prikklok plaatsen om het komen en gaan van de mier te registreren. Vervolgens had de kakkerlak een secretaresse nodig en een spin om het archief te beheren en de telefoongesprekken te controleren.

De leeuw was zeer tevreden over de rapporten van de kakkerlak en vroeg hem bovendien de productie in een grafiek te zetten. Het is toen dat de kakkerlak een computer en een laserprinter aanschafte en een vlieg aanwierf om de informatica te beheren.

De mier, kortgeleden nog productief en stralend, werd wanhopig van die berg papier en van al die vergaderingen die haar tijd opslorpten!

De leeuw vond dat het tijd werd om op de werkplaats van de mier een sectorverantwoordelijke aan te stellen.

Deze post werd toevertrouwd aan een krekel die, om te begonnen, een ergonomische stoel aankocht voor zijn kantoor en vast tapijt liet plaatsen. Deze nieuwe verantwoordelijke had ook een computer nodig en een assistente.

Op dit ogenblik kon de mier er niet meer om lachen en zij maakte zich iedere dag kwader en kwader. Het is toen dat de krekel zijn baas, de leeuw, er van overtuigde dat een studie van de werksfeer absoluut noodzakelijk werd. Na de werklasten te hebben bestudeerd stelde de leeuw vast dat de dienst waar de mier werkte niet meer zo productief was als vroeger.

Hij wierf een uil aan, die bekend stond als een vermaard en eersteklas raadgever, om een audit te doen en een oplossing voor te stellen. De uil liep drie maanden rond in de kantoren en stelde een enorm dik rapport op met als besluit: er is te veel vast personeel in deze onderneming. En raad eens wie de leeuw het eerst ontsloeg?

De mier natuurlijk want: “Zij gaf blijk van een tekort aan motivatie en had een houding die tot conflicten leidde”.
Boze Boer (lid-slaaf) 10 Oktober 2019
Andere melkverwerkers met gelijke hoeveelheid te verwerken melk hebben maar de helft personeel!

Reorganisatie in eigen personeel lijkt me dan ook de best oplossing!!! het gaat anders echt uit de hand lopen!
Ton Westgeest 10 Oktober 2019
De overige 55% komt ten goede aan het eigen vermogen.

Ik gaf het gisteren al aan, het geld is op.... Maar toch nog ff een paar nieuwe regels erbij verzinnen.!
Als afleiding; kunnen jullie je daar druk om maken!

Buiten de weidedagen, ook de weidetijden gaan registeren. Op die manier wil de zuivelonderneming weidegang beter borgen zoals dat naar eigen zeggen door stichting Weidegang wordt gevraagd.

Ja de consument wil het.... let op, het volgende is dat er cameratoezicht komt op elke boerderij!!!!
R.van Eijden 10 Oktober 2019
Ik ben geen lid of leverancier. Maar ik begrijp de coöperatie structuur niet. ( bron wikipedia). De jaren met de laagste uitgekeerde melkprijs, geeft de cooperatie de hoogste netto winst. Klinkt logisch maar is niet coöperatief.
bert 10 Oktober 2019
de onderneming robuuster en de boeren zijn straks uitgemolken,
allemaal tegen stemmen
Toon 10 Oktober 2019
Bij RFC bestuur is het communisme in geslagen, de boer wordt uitgemolken en zelf met hoge vergoeding voor de vergadering.
bart 10 Oktober 2019
De manager die dit bedacht heeft zal wel weer een vette Bonus krijgen!!
Ik maak me zorgen als er weer boeren gaan vertrekken bij RFC en de blijvende leden moeten deze vertrekkende uitbetalen? We moeten nog 30miljoen uit betalen en als er meer gaan vertrekken of stoppen nog meer uit betalen!!

Ik mis dat RFC EERLIJK zegt leden jullie zijn te duur met melk produceren en daarom pesten we jullie met steeds meer regels en minder melkgeld. We halen de melk liever in Afrika ,Polen Oekraine waar de Europese unie nog met ontwikkeling subsidie strooit om te starten !! en de boeren als slaven onder het "nederlandse minimum loon" mogen werken. En dat multinationals zoals RFC daar graag gebruik van maken!

Wanneer neemt het bestuur eens financieel een pas op de plaats??? en begint personeel te ontslaan?
pedro 10 Oktober 2019
even een paar trekkertjes richting hoofdkantoor 16/10
Pieter 10 Oktober 2019
Boeren pas op, ze willen de cooperatie van jullie afpakken !
Goede resultaten boeken voor het bedrijf en dan op de aandelen markt. Pas dan wordt melk van de boeren een kosten post, ze werken er nu al naar toe.
peter 10 Oktober 2019
@Pieter ik ben het 100% met jou eens. Maar wat wil je als bestuur en ledenraad géén ruggengraad meer hebben en tot op het bot rot zijn?

Anders hoefden ze zo'n idee helemaal niet serieus uit te werken en tijdens komende najaars vergaderingen te bespreken!? Het is al in kannen en kruiken de huidige leden (de slaven van RFC) , hebben niets maar dan ook niets meer te vertellen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Melk

FrieslandCampina keert weer kleine nabetaling uit

Achtergrond Melk

Bestuur FrieslandCampina zet kleine veranderstapjes

Inside Melk

Topniveau voor melkprijs FrieslandCampina

Inside melk

Melkprijs naar niveau 2014, maar marge bederft feest

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief