Shutterstock

Nieuws Boerenprotest

Zendtijd boer in Noordwijk, ontgoocheling in Den Bosch

26 Oktober 2019 - 18 reacties

De boerenprotesten blijven doorgaan. Agractie voert deze zaterdag 26 oktober een actie in Noordwijk, waarbij de boeren zendtijd claimen in het tv-programma van Harry Mens. Een week lang intensief protest voor het provinciehuis in Den Bosch, met een massale demonstratie gisteren (vrijdag 25 oktober) als slot, was voor de boeren uiteindelijk een ontgoocheling.

Een hele stoet trekkers hebben zich zaterdagmorgen op de boulevard in Noordwijk verzameld voor een protest bij de opnamen van het tv-programma Business Class. Dit programma wordt zondagmorgen uitgezonden op RTL. De boeren claimen zendtijd en hebben die ook gekregen van presentator Harry Mens. Van personeel van het hotel waar de opnames in plaatsvinden, krijgen de boeren koffie en een versnapering.

Agractie geeft aan ‘een eerlijke en begrijpelijke boodschap’ te willen brengen over stikstof, Natura2000-gebieden en het kabinetsbeleid. Harry Mens liet weten op social media de protestactie 'heerlijk' te vinden. "Ik sta helemaal achter ze, ben zelf zoon van een bollenboer. Het is toch allemaal flauwekul, in Duitsland mag alles en wij moeten hier weer het braafste jongetje van de klas zijn."

Uiteindelijk schoven Agractie-oprichter Bart Kemp en agrarisch onderneemster Anja Henken aan tafel bij Harry Mens, waar ook politicus Henk Otten en tv-presentator Robert Jensen te gast waren. Deze uitzending, waar de trekkers en boeren permanent op de achtergrond zichtbaar waren, is hier terug te zien. Kemp en Henken maken vanaf 1.20 uur hun opwachting.

Deadline houdt stand in Den Bosch
In Den Bosch zijn de boeren na een intensief protest van een week, waarin telkens de noodklok werd geluid, vrijdagavond laat onverrichterzake weer naar huis gegaan. De provinciale staten van Noord-Brabant kozen er na een stemming voor om de beleidsregels voor stikstof niet in te trekken. En nog belangrijker voor de veehouders, de inmiddels beruchte vergunningdeadline van 1 april 2020 niet uit te stellen. 

Brabantse veehouders die hun stal moeten aanpassen vanwege de zogeheten Verordening Natuurbescherming moeten voor 1 april 2020 een vergunning hebben aangevraagd, waarna per 1 januari 2022 de stal volledig moet zijn aangepast. Ondoenlijk met het compleet onduidelijke landelijke stikstofbeleid, wat daar inmiddels bovenop is gekomen.

Sleutel bij het CDA
De sleutel in de provincie lag vrijdag bij coalitiepartij CDA. Die toonde zich eerst kritisch, maar besloot uiteindelijk toch met de andere partijen in de coalitie mee te stemmen waarmee de deadline van 1 april 2020 ook juridisch is vastgelegd. Wel heeft de provincie voor een kleine versoepeling gestemd, waarbij veebedrijven die een innovatief stalsysteem kiezen die nog geen definitieve goedkeuring heeft. Die moeten dit voor 1 april melden en hebben vervolgens meer tijd voor implementatie.

De verwachting is dat hier maar een kleine groep boeren gebruik van kunnen maken. De boeren hielden hun protest voor het provinciehuis tot diep in de avond aan, waarbij onder meer de Brabantse vlag werd verbrand en vuurwerk werd afgeschoten.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
Ton Westgeest 26 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884470/zendtijd-boer-in-noordwijk-ontgoocheling-in-den-bosch]Zendtijd boer in Noordwijk, ontgoocheling in Den Bosch[/url]
CDA Brabant is tot inkeer gekomen en is nu ook voor landelijke ipv provinciale regels

Ja, ja hoelang heeft dat geduurd???

Als je VVD of de coalitie partijen blijft stemmen verandert er niets. Alleen door massaal iets anders te stemmen kan je iets veranderen.

We zijn stemvee we tellen alleen bij verkiezingen. Alleen door daar gebruik van te maken kom je misschien ergens. Daar zouden de boeren om te beginnen wat mee moeten doen.

Laat ze merken dat ze op alle fronten verkeerd bezig zijn!!!!
bep 26 Oktober 2019
Ze hebben gewoon een bord voor der kop meer niet en heel arrogant.met andere woorden het stiktze helemaal niets.
peter 26 Oktober 2019
@ alle Boeren komende woensdag massaal gaan staken in den haag! Bouw ,transport gaat ook, indien er niet geluisterd gaat worden zullen we het land stop leggen en nieuwe verkiezingen eisen !!
schoenmakers 1 26 Oktober 2019
Het is goed actie te voeren, het is ook hard nodig, heel het land gaat kapot aan deze onzin, maar als het er toe doet, sta je alleen, zie gisteren brabant
Hans vd Zwan 26 Oktober 2019
Ik ben geen boer, heb niets met boeren, maar.... sta pal achter de boeren.
Ben 16 oktober in den Haag geweest, een prima protest. Maar er moet kennelijk meer gebeuren. Sluit me aan bij volgende acties.
Jan 26 Oktober 2019
Goed zo leg het land maar plaat weg met Rutte
jorge knipscheer 26 Oktober 2019
het is toch wel duidelijk dat de mensen in de proviciale staten van Brabant van een of ander bedrijf bv die de roosters maken geld krijgen of zijn het echt mensen van het volk van hitler sorry maar wo2 is niet voorbij en maar feesten 75 jaar vrijheid. als je dit beleid handhaafd dan vraag je toch aan de boeren rij aub met de trekker in op de mensen die 75 jaar vrijheid vieren
geert 27 Oktober 2019
Rutte en de rest moeten oprotten
Merlin 27 Oktober 2019
Hoe eerder we van Rutte af zijn hoe beter
Kunnen we Groen links en D66 ook gelijk afschrijven
schoenmakers 1 27 Oktober 2019
jorge knipscheer schreef:
het is toch wel duidelijk dat de mensen in de proviciale staten van Brabant van een of ander bedrijf bv die de roosters maken geld krijgen of zijn het echt mensen van het volk van hitler sorry maar wo2 is niet voorbij en maar feesten 75 jaar vrijheid. als je dit beleid handhaafd dan vraag je toch aan de boeren rij aub met de trekker in op de mensen die 75 jaar vrijheid vieren
er is vrijdag nergens op ingereden, het is allemaal netjes gehouden, maar de Brabantse boeren willen niet demonstreren, op het moment dat ze er moesten zijn waren ze weg, de een na laatste die vertrok was zelfs geen Brabander, hulp is er genoeg, maar de Brabanders zijn laf
Boer Berend 27 Oktober 2019
En nu nog wachten op een boer die nog kan rationaliseren en zich niet persoonlijk aangevallen of beledigd voelt. Die snapt dat dit niet een aanval op de boeren is, maar 1 van de eerste noodzakelijke maatregelen om iets te doen tegen de milieuvervuiling. Dat iedereen te maken gaat krijgen met maatregelen die we in de portemonnee voelen. Dat als elke partij gaat reageren zoals de boer, elke milieu maatregel gaat sneuvelen en de natuur, mens en boer inclusief, het loodje gaat leggen. Dat een gezond milieu van levensbelang is voor de boeren zelf. Ze zijn er tenslotte van afhankelijk, al lijken ze dat af en toe te zijn vergeten.
Demonstreren tegen Den Haag is demonstreren tegen jezelf. Wil je een toekomst, luister dan naar Den Haag ipv jezelf op de radio.

Komen vast boze reacties op, want de boer is boos. Maar elke reactie is een bevestiging van bovenstaande.
Akkerbouwer 27 Oktober 2019
Gij kunt niet om ons heen.
Wij gaan de voedselvoorziening plat leggen enz. enz.
De domheid straalt er vanaf FDF voorman zat stotterent in provinciehuis.

Dan de agractie netjes verwoord op een leuk podium.
Niet het kijkcijfer kanon wat je hoopt dat business class maar ala.

Collega's wil iedereen die snotneuzen van FDF eens uitleggen hoe het werkt.
waterwilg 27 Oktober 2019
Boer Berend de boeren voelen het al 30 jaar in hun portemonnee dus de rek is er een keer uit
Abonnee
Vrij grof 27 Oktober 2019
Het blijft gewoon rustig Berend, na dat gekakel van jou.
Jammer he.
Boerin Dieuwke 27 Oktober 2019
Het is jammer, maar we moeten echt onze eigen vervuiling opruimen. Altijd maar vertragen en op de lange baan schuiven. Het overheidsbeleid is: "eigen schuld, dikke bult". Boeren wordt nu eens verstandig en volwassen. Niemand heeft de NL-boer nodig.
Ton Westgeest 28 Oktober 2019
En nu nog wachten op een boer die nog kan rationaliseren en zich niet persoonlijk aangevallen of beledigd voelt. Die snapt dat dit niet een aanval op de boeren is, maar 1 van de eerste noodzakelijke maatregelen om iets te doen tegen de milieuvervuiling.

En dit noem je rationeel Boer Berend???? Ik hoop dat jullie lang leven en mee mogen maken waar dit naar toe gaat met dit beleid......

Rivm heeft al toegegeven dat de helft van de boeren weg, niet helpt. Dat het zelfs nog niet helpt als alle boeren weg zijn, want dan is er nog een stikstof probleem!!!

De overheid heeft door totaal visieloos te werk te gaan in dit kleine landje, te grote bedrijven toegelaten, tot 60000 varkens, 500000 kippen en 1500 koeien terwijl dat helemaal niet kon.

De overheid heeft in Europa grote fouten gemaakt, om financiële redenen, bij de aanwijzing van natuurgebieden. Het zijn namelijk aangelegde parken.

Dat is het hele stikstofprobleem.....de overheid.

Ook de miljarden subsidies aan biomassa wordt straks een probleem het kost de gezondheid van vele mensen, bijvoorbeeld COPD. Onder het mom van, de CO2 telt niet mee voor het klimaat.

De giftige grond met PFAS uit o.a België waar wij onze plassen mee verondiepen en de schone grond die wij verkopen, vinden ze in Den Haag een normaal verdien model.

Het gif wat wij laten verdwijnen en mengen door de stookolie. Zien wij ook als een gewoon verdienmodel, wij verkopen het gewoon aan alle schepen in de Rotterdamse haven.

We bouwen de hele Noordzee vol met windmolens en gas-platforms ook in de Waddenzee. Het wordt één industriegebied. We leggen het landschap vol met zonnepanelen, terwijl er nog daken genoeg zijn.
We zijn straks aan het fietsen tussen "natuurgebieden", windturbines en zonnecollectoren.... leuk idee?

Dat is het hele vervuilingsprobleem.....de overheid

Ik zou wensen dat jullie je druk gaan maken over de echte dingen waar het om gaat!!
Ernst Poorter 28 Oktober 2019
In mijn jeugd zag ik het boerenbedrijf harmonieus samengaan met de natuur. Door Mansholt (PvdA) werd dit stuk gemaakt. Na het ontstaan van het CDA werd het natuurbeheer uit het Min. van CRM gelicht en bij het Min. van Landbouw ondergebracht. Nadien werd Landbouw & Natuur vrijwel onafgebroken door het CDA geleid. Het idee van
"rentmeesterschap voor de schepping" bleef bij de woorden van Genesis 9-2: "En de vrees en de schrik voor u zij over al het gedierte der aarde en over al het gevogelte des hemels, al wat zich op de aardbodem roert en alle vissen der zee. In uw hand zijn zij gegeven."
Kortom, doe ermee wat je wilt! Buit maar uit! Dat de levende natuur een
waarde heeft die het nut te boven gaat, is aan het christendom van Nicea (325 na Christus) vreemd.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals bij de Vlaamse priester Guido Gezelle. Hij schreef: "Mij spreekt de blomme een tale, mij is het kruid beleefd. Mij groet het altenmale dat God geschapen heeft."
schoenmakers 1 28 Oktober 2019
Beste Ersnt, wanneer wordt jij ernstig?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Agractie wint kort geding tegen antizuivelcampagne

Nieuws Juridisch

Agractie wint kort geding tegen antizuivelcampagne

Milieuorganisaties en actieboeren vinden elkaar

Opinie Dick Veerman

Milieuorganisaties en actieboeren vinden elkaar

Boeren met trekkers weer op de barricaden

Nieuws Boerenprotest

Boeren met trekkers weer op de barricaden

Preses LTO roept op tot lef en durf na stikstofactieplan

Politiek Stikstof

Preses LTO roept op tot lef en durf na stikstofactieplan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief