Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

ABN Amro: 'Kostprijs nekt melkveehouder'

28 Oktober 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

ABN Amro vermoedt dat de betalingsachterstanden van de melkveehouders oplopen, omdat de melkprijs de kosten niet dekt. In het derde kwartaal van het jaar is de liquiditeit op de melkveebedrijven met gemiddeld €13.000 verslechterd, wat neerkomt op €130 per koe.

Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor die de bank, samen met Wageningen Economic Research, ieder kwartaal uitbrengt. Aan het eind van het derde kwartaal stonden de melkveehouders gemiddeld €15.300 in het rood. De dalende liquiditeit komt met name doordat de kosten hoger zijn dan de gemiddelde melkprijs (circa €35 per 100 kilo). De kostprijs is in de laatste jaren langzaamaan toegenomen en dat 'nekt' melkveehouders nu.

De droge zomer van 2019 geeft (nog) geen nadelige effecten. Aangezien in het voorjaar veel gras is geoogst, hoeven de meeste bedrijven geen extra ruw- en krachtvoer in te kopen. Wel zijn er de afgelopen maanden extra kosten gemaakt voor beregening.

Geen stijging melkprijs
ABN Amro verwacht dat de uitkering van betalingsrechten (in december) een welkome aanvulling is. Dit omdat er voorlopig geen serieuze stijging van de melkprijs wordt verwacht en de kosten van ruwvoer (onder meer snijmaïs) waarschijnlijk bovengemiddeld hoog zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Tdhtfg 28 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884474/abn-amro-kostprijs-nekt-melkveehouder]ABN Amro: 'Kostprijs nekt melkveehouder'[/url]
Fvbbv c vcxh6 h et h f gi
Salute 28 Oktober 2019
Niet alleen in de melkveehouderij, maar ook in de pluimveehouderij, tuinbouw, maar de hele agrarische sector zit met hetzelfde probleem. Ze kunnen allemaal met de grootste moeite rondkomen.
Dat komt niet alleen doordat de overheid elke keer weer nieuwe maatregelen oplegt maar ook, omdat de handel te veel verdiend en de boeren slechts een habbekrats krijgen voor hun producten.
eiland 28 Oktober 2019
campina weet precies wat de kostprijs van de boer is en geven nu n paar cent meer dan dat van de winst kopen ze fabrieken in rusland en oekraine de nederlandse melk hebben ze alleen nodig voor hun imago vroeger was t n cooperatie nu zijn t zakkenvullers
schoenmakers 1 28 Oktober 2019
op het moment dat onze kostprijs lager is als elders, kunnen we een vuist maken, zolang onzin de kostprijs bepaald, zijn we loesers
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden