Royal A-ware

Analyse Kaas

Kaasmarkt blijft sterke signalen uitzenden

31 Oktober 2019

De verwachting is dat de kaasprijzen tot het nieuwe jaar vast blijven. De onzekerheid voor 2020 is nog groot, al zijn de eerste signalen positief.

De kaasmarkt is in de greep van een krap aanbod. Afnemers zijn gretig, producenten melken die situatie uit en handelaren laveren daar tussenin. Vooral voor dichtbij (levering in kwartaal 4) is veel vraag. Daarom is de verwachting dat de kaasprijzen in ieder geval tot de jaarwisseling vast blijven.

De extreme prijsstijging van de afgelopen weken vlakt nu wel wat af. De DCA-notering voor Gouda en Edam stijgen met €0,02 tot respectievelijk €3,14 en €3,12 per kilo.

Ondertussen wordt in de handel steeds meer vooruitgeblikt op het nieuwe jaar. Veel afnemers zijn afwachtend. Tegelijkertijd leeft het besef dat het kaasaanbod waarschijnlijk voorlopig schaars blijft. Dit komt doordat we in het dal van de seizoensmatige melkproductie zitten en magere melkpoeder/boter nog altijd een betere valorisatie geeft van rauwe melk dan kaas.

Transacties op DAO.EU
Of de hogere kaasprijzen ook in 2020 aanhouden, is nog koffiedik kijken. Wel zijn de eerste signalen positief. Op het internethandelsplatform 'DAO.EU' zijn inmiddels de eerste contracten voor het nieuwe jaar afgesloten. 

Zo is afgelopen week 132 ton Gouda kaas verhandeld voor €3,035 per kilo voor levering in het tweede kwartaal, wanneer de seizoensmatige melkproductie zal pieken. Voor levering in het eerste kwartaal is eveneens 132 ton verhandeld voor €3,04 per kilo. Deze transacties, ruim boven de €3 per kilo, kunnen gezien worden als een sterk signaal.

(Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen.)

Bekijk hier de laatste noteringen.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Melk

Melkprijs januari maakt beperkte stap omhoog

Inside Melk

Zuivelprijzen lopen verder op door schaarste melk

Nieuws DCA-Markets

In- of verkoopprijs van Gouda Kaas vastzetten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief