Shutterstock

Inside Melk

Prijzen spotmelk houden eenvoudig stand

31 Oktober 2019 - Wouter Baan

Historisch gezien zakken de prijzen van spotmelk in het laatste kwartaal weg, maar daar is dit jaar vooralsnog geen sprake van. De roomprijs krijgt wel een tikkie, maar daar staat een hogere prijs van magere melkconcentraat tegenover. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maand november staat op het punt van beginnen. Dit betekent dat het dal van de seizoensmatige melkaanvoer niet lang meer op zich laat wachten. In Duitsland ligt de productie nipt boven het niveau van vorig jaar, in Nederland werd de afgelopen 2 maanden ook boven het niveau van 2018 gecollecteerd. Met de volumes rauwe melk kunnen zuivelfabrieken naar verluidt goed uit de voeten. Van tekorten noch overschotten is sprake.

Stabiele spotmelkprijzen
Begin oktober bereiken de spotprijzen doorgaans het hoogtepunt, om vervolgens in het vierde kwartaal langzaamaan terrein te verliezen en tegen de Kerstdagen hard onderuit te gaan. Een neerwaartse trend is vooralsnog echter niet aan de orde. De DCA-notering voor Nederland beweegt al een paar weken op rij stabiel op €36 per 100 kilo. In Noord- en Zuid-Duitsland noteert de prijs respectievelijk €35,50 en €37,50 per 100 kilo. Daarmee wordt 'vrije melk' verhandeld op niveaus die boven de uitbetalingsprijzen voor melkveehouders liggen. 

Roomprijs verder omlaag
De prijs van (spot)melk wordt gesteund door de hogere kaas- en melkpoederprijzen. Daardoor profiteert de notering van magere melkconcentraat van die deze week €20 stijgt tot €2.200 per ton. Aan de melkvetkant zit wel wat druk. De roomprijs daalt opnieuw, nu met €100 tot €4.250 per ton. Daarmee sluit room wel weer beter aan op een boterprijs (ZuivelNl) van €3.520 per ton. De verwachting is dat boterproducenten daardoor weer koopinteresse krijgen, waardoor de roomprijs waarschijnlijk een bodem kan vinden.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden