Shutterstock

Nieuws Holland Dairy

Holland Dairy investeert fors in Ethiopië

12 November 2019 - Kimberly Bakker

Holland Dairy gaat de komende jaren behoorlijk investeren in de uitbreiding van de zuivelfabriek in Ethiopië. Het doel is om de verwerking van melk tot yoghurt op te schalen naar 30.000 liter per dag. Dat meldt Agroberichten Buitenland maandag 11 november.

De zuivelfabriek van Holland Dairy ligt in de omgeving van de hoofdstad Addis Abeba. Om de doelstelling van 30.000 liter per dag te halen, neemt het alleen melk af van veehouders met een (voor Ethiopische begrippen) bovengemiddelde veestapel en productie per koe. De producten (melk en yoghurt) worden vervolgens volledig afgezet in Ethiopië.

Een uitdaging is wel dat slechts 5% van de melkproductie in het land in fabrieken verwerkt wordt naar zuivelproducten, zo schrijft Agroberichten Buitenland. Het grootste deel vindt namelijk informeel plaats. De afname vindt bovendien veelal onregelmatig plaats, wat tot onzekerheid leidt bij lokale boeren. "Aangezien wij een duidelijke prijs betalen, collectiepunten inrichten en investeren wij in een koude transportketen creëren wij meer zekerheid", meldt Daan Meijners, de lokale directeur van de melkfabriek, bij Agroberichten Buitenland. 

Ontwikkeling van lokale bedrijven
Er wordt volgens Meijners niet alleen geïnvesteerd in uitbreiding van het aantal collectiepunten en de verwerkingscapaciteit van de fabriek, maar ook in de ontwikkeling van de lokale boerenbedrijven. "Wanneer we de water- en voerkwaliteit verbeteren, antibiotica selectief gebruiken en de stallen minimaal aanpassen, dan leidt dat al snel tot 20% tot 30% meer melk", aldus Meijners.

Daarvoor werkt het onder meer samen met ontwikkelingsorganisatie SNV en veevoerproducent De Heus. Die laatste heeft een eigen voerfabriek in Ethiopië. "Daarom zijn we op dit moment met De Heus in overleg over de levering van krachtvoer aan onze leveranciers."

Minderheidsbelang voor FrieslandCampina
De melkfabriek in Ethiopië is 10 jaar geleden opgezet door Nederlandse en Ethiopische ondernemers. In 2017 hebben FrieslandCampina en Veris Investments in deze Ethiopische zuivelfabriek geïnvesteerd. Zij hebben nu respectievelijk een minderheidsbelang en meerderheidsbelang in Holland Dairy.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws Voer

Koen en Co de Heus stoppen als CEO bij familiebedrijf

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden