Shutterstock

Analyse Kaas

Productiedip verklaart prijsrally in kaas

14 November 2019 - Wouter Baan

De hoge kaasprijzen houden aan door een krap aanbod. Dat beperkte aanbod komt niet uit de lucht vallen. Uit de meest recente productiecijfers blijkt dat er in september opvallend weinig kaas in Nederland is geproduceerd.

Het geproduceerde volume komt uit op 68.162 ton, wat circa 5% minder is dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit terwijl de melkaanvoer deze maand nipt hoger uitpakte. Tevens is de productie in de maand september (voor het eerst sinds februari 2018) door de grens van 70.000 ton gezakt. De maand februari is echter korte maand en dus niet representatief. De keer daarvoor was november 2017. Dit betekent dat kan worden geconcludeerd dat de kaasproductie in september door een ondergrens is gezakt.

Daar komt nog eens bij dat er in Nederland flink wat productiecapaciteit bijgekomen is. Over heel 2019 laat de productie wel groeicijfers zien. In de eerste 3 kwartalen werd 676.348 ton geproduceerd, wat 2,7% meer is dan in dezelfde periode in 2018. De lagere kaasproductie heeft opvallend genoeg niet geleid tot hogere productiecijfers van magere melkpoeder in september, terwijl de waarde van de magere melkpoeder wel is gestegen. Volle melkpoeder (+25% tot 14.921 ton) en gecondenseerde melk (+15% tot 31.603 ton) laten wel sterke groeicijfers zien.

Verdere prijsstijging
De kaas die over de maand september is geproduceerd, wordt nu (deels) uitgeleverd. Dat het aanbod krap is, heeft een oorzaak. De prijzen trekken daardoor deze week verder aan. De DCA-notering voor Gouda stijgt met €0,04 tot respectievelijk €3,22 per kilo. De prijs van Edam plust met €0,02 tot €3,15 per kilo. 

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden