Shutterstock

Inside Melk

Kaasmarkt blijft vast, vloeibare zuivel in de lift

21 November 2019 - Wouter Baan - 2 reacties

De kaasmarkt blijft de vaste ondertoon vasthouden, terwijl de prijzen voor vloeibare zuivel ook deze week opnieuw stappen naar boven zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt zendt sterke signalen uit. Zowel in Europa als daarbuiten. Aan het begin van de week gaf de Global Dairy Trade (GDT) wederom een bevestiging dat melkeiwit (in de vorm van magere melkpoeder) zich goed laat waarderen. De notering doorbrak tijdens de laatste veiling een grens van $3 per kilo. Ook in Nederland zijn oplopende prijzen. Zo passeerde de ZuivelNL-notering de grens van €2,50 per kilo. Sinds 2014 was de prijs niet meer zo hoog.

De poederproducenten worden daarom uitgenodigd om gas te geven, en dit gebeurt ook. Magere melkconcentraat is goed gevraagd, mede door de interesse vanuit het verssegment. De DCA-notering zet wederom een stap naar boven: +€0,05 tot €2,58 per kilo. Wel zwakte de handel, naarmate de week vorderde, iets af. Dit omdat vloeibare grondstof duurder geworden is dan het eindproduct: magere melkpoeder.

Roomprijs overgewaardeerd
Dit geldt eveneens voor room, dat ondertussen zwaar overgewaardeerd is ten opzichte van boter. De DCA-notering plust met maar liefst €0,44 tot €5 per kilo. Dit is het hoogste niveau sinds week 2. De opwaartse drive is een gevolg van de traditionele vraag rond Kerst. Wel lijkt de top te zijn bereikt, gezien kopers afhaken op deze hoge niveaus.

Kaasmarkt vlakt af
De kaasmarkt staat al weken in het teken van krappere voorraden en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. De combinatie van boter en magere melkpoeder geeft in het verwerkingsproces nog altijd de beste valorisatie van rauwe melk, waardoor er melk uit de kaasbak blijft. Gezien de prijzen van magere melkpoeder blijven stijgen, zal dit niet snel veranderen.

Na een prijsrally, toont de kaasmarkt deze week duidelijk een afvlakking. De DCA-noteringen voor Gouda en Edam blijven gelijk op respectievelijk €3,22 en €3,15 per kilo.

Bekijk hier de laatste vloeibare zuivelnoteringen

Bekijk hier de laatste kaasnoteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden