Shutterstock

Nieuws Weidegang

Meer koeien in de wei, maar wel minder lang

26 November 2019 - Kimberly Bakker - 5 reacties

Het percentage koeien in de wei is over het jaar 2018 voor het tweede jaar op rij toegenomen, zo tonen de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Overigens is het aantal uur dat deze koeien in de wei staan afgelopen jaar wel iets afgenomen.

In 2018 stond 71% van de 1,6 miljoen melkkoeien in Nederland in de wei, terwijl dat in 2015 en 2016 nog 65% was. Daarmee is het percentage voor het tweede jaar op rij gestegen, want in 2017 lag dit percentage op 68%. In de periode van 2010 tot en met 2015 daalde het percentage koeien in de wei nog van 74% naar 65%. Daarnaast is het aantal melkveebedrijven dat de koeien de wei in stuurt, gestegen naar 80%.

Uit deze voorlopige cijfers van het CBS blijkt verder dat op circa 77% van de melkveebedrijven alle melkkoeien de stal uit mochten. Op 3% van de bedrijven mocht een gedeelte naar buiten. De overige bedrijven hielden de koeien het gehele jaar op stal.

Deelweidegang populairder
Opvallend is dat deelweidegang steeds populairder wordt, met name bij grotere bedrijven (meer dan 160 melkkoeien). Bij die melkveebedrijven is het percentage deelweidegang gestegen naar 59%, tegenover 53% in 2016. In 2018 kozen 4 op de 100 bedrijven voor deze vorm van beweiding, waar dat bij de grotere bedrijven 1 op de 10 is. Dat steeds meer gekozen wordt voor deelweidegang komt deels doordat weidegang bij hoogproductieve koeien ten koste kan gaan van de melkgift.

Opvallend is dat alle melkkoeien die in de wei lopen, minder lang buiten worden gehouden. In 2018 stond 1 koe 1.648 uur buiten, terwijl dat in 2013 nog 1.941 uur was. Deze daling komt onder meer door schaalvergroting en de toename van deelweidegang. In de provincies Noord- en Zuid-Holland staan de melkkoeien de meeste uren in de wei, maar ook hier neemt de beweidingsduur af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Bert 26 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884794/meer-koeien-in-de-wei-maar-wel-minder-lang]Meer koeien in de wei, maar wel minder lang[/url]
Een rekenkundig truckje, als je de deelweidegang dieren weer opstalt gaat het gemiddelde aantal weideuren van de overige koeien weer omhoog !
marie 27 November 2019
Hoe het ook is, het aantal koeien moet naar beneden, de prijzenwet moet van stal om een goede prijs voor melk te realiseren. En subsidies afschaffen, dat is zo vernederend, alsof boeren invaliden zijn
schoenmakers 1 27 November 2019
subsidies voor bio ook he marie, dat zul je toch met me eens zijn
Jb 28 November 2019
Marie hoe verdien jij je korsje bij elkaar?
Ton Westgeest 12 December 2019
Er zijn in het verleden vaak genoeg bedrijfstakken ten onder gegaan. Het simpelste voorbeeld is de mijnen in Limburg. Of fabrieken voor spullen waar geen vraag meer naar is, zoals gloeilampen.

Wat triest dat er mensen zijn in deze geciviliseerde wereld, die de landbouw vergelijken met de steenkoolmijnen, Alibaba of een gloeilampenfabriek.

Je kan het wel beter begrijpen, als je weet dat er zoveel domheid is, dat het zo een puinhoop is geworden overal!!

Terwijl wij al eeuwen zorgen voor eten en brood op de plank, zijn jullie consumenten, alleen maar bezig met de weelde die jullie gecreëerd hebben om de wereld naar God te helpen.

Jullie met je vlieggedrag over heel de aardbol, verpesten jullie de lucht! Met jullie koopgedrag verpesten jullie het milieu. Met jullie mobiliteits- en energiegedrag verpesten jullie het klimaat......

Blijf vooral hakken op de boeren die Nederland nog een beetje leefbaar houden, die het landschap bijhouden en voor jullie eten zorgen!!!!

Het gaat er namelijk heel anders uitzien in de toekomst, niet dat ik denk dat jullie wat om je kinderen geven....
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden