Shutterstock

Nieuws Overname

Mengniu biedt miljoenen voor zuivelbedrijf Australië

26 November 2019 - Kimberly Bakker

Mengniu, de op Yili na grootste zuivelonderneming van China, heeft een bod uitgebracht op een van de grootste Australische zuivelondernemingen. De zuivelaar betaalt $600 miljoen voor de portefeuille 'Lion Dairy & Drinks', dat volledig in handen is van de Japanse drankengigant Kirin.

De Chinese zuivelonderneming Mengniu heeft een bod van $600 miljoen (circa €544 miljoen) uitgebracht op Lion Dairy & Drinks, waaronder onder meer de populaire Australische drankenmerken Dairy Farmers, Daily Juice en Big M vallen. Ross Greenwood, een journalist bij 9News, schrijft dat dit echter een schijntje is. "Circa 5 jaar geleden heeft Lion $2 miljard betaald voor die portefeuille. Dat het nu waarschijnlijk verkocht wordt voor $600 miljoen maakt duidelijk hoe lastig de Australische zuivelindustrie is."

Aangezien Lion Drinks zo'n 20% van de Australische melkmarkt in handen heeft, zijn er vragen ontstaan of de zuivelproducten naar de Australische consumenten gaan of naar de Chinese markt. "Dat is voor veel boeren in Australië een gevoelig punt, omdat al veel zuivelproducten geïmporteerd worden. Veel boeren zijn gestopt met hun bedrijf en daarnaast daalt de melkproductie al jaren", aldus Greenwood.

Meer overnames in de pijplijn?
Dit is echter niet het enige Australische zuivelbedrijf waarop Mengniu een miljoenenbod heeft gedaan. Die Chinese zuivelonderneming deed eerder namelijk ook al een bod van ruim $1,5 miljard op Bellamy’s Australia, een producent van biologische babyvoeding. Volgens Mengniu moeten beide overnames de zuivelindustrie in Australië laten groeien.

De overnames moeten overigens nog wel goedgekeurd worden door de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) en de Foreign Investment Review Board (FIRB).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden