Shutterstock

Nieuws Rusland

VR-headsets voor Russische koeien met stress

28 November 2019

Russische onderzoekers hebben een creatieve manier bedacht om de melkopbrengst bij koeien te verhogen, want alle koeien krijgen een VR-bril (Virtual-Reality) op. Wanneer de dieren die dragen, zien ze een zonnig, versgroen weiland. Deze stressvrije omgeving levert, zo verwachten de Russen, meer melk op. 

De VR-brillen worden getest op het grote melkveebedrijf 'RusMoloko', zo meldt het Russische ministerie van Landbouw. De onderzoekers melden dat vrolijke koeien meer melk produceren, zo staat in The Telegraph. "De kwantiteit, maar ook de kwaliteit, verbetert naarmate de koeien in een rustigere atmosfeer verkeren."

Het melkveebedrijf werkt samen met veeartsen en onderzoekers om een speciaal VR-programma op te stellen. De VR-brillen zijn dan ook speciaal ontworpen voor de vorm van het hoofd van een koe. Architecten hebben een nieuw speciaal programma gemaakt met weidesimulaties.

Positieve resultaten
Volgens de Russen is het programma gebaseerd op onderzoek waaruit is gebleken dat koeien rode tinten beter herkennen dan andere kleurtinten. Deze rode tinten zorgen namelijk voor een 'eeuwigdurende' zomer bij de koeien tijdens de VR-simulaties. Volgens het landbouwministerie zijn de eerste resultaten van de proef positief.

Zo werd tijdens de eerste proeven een daling van angst en een positieve stijging van de emotionele stemming van de kudde genoteerd. Of de VR- bril ook een positieve invloed heeft op de melkproductie moet echter nog blijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

Nieuws Oorlog

'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'

Analyse Aardappelen

Aardappelsector herstelt sterk, toekomst ongewis

Achtergrond Granen & Grondstof

Graanexport Zwarte Zee blijft onmogelijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief