Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws FrieslandCampina

Melkgeldplan met hakken over sloot door ledenraad

17 December 2019 - Wouter Baan - 6 reacties

Een kleine meerderheid van de ledenraad van FrieslandCampina heeft vandaag (dinsdag 17 december) ingestemd met voorstel om de garantieprijs te wijzigen. Ook de KoeMonitor wordt onderdeel van Foqus planet.

In oktober kondigde de zuivelcoöperatie aan het melkgeldregelement te willen herzien. De meest in het oog springende maatregel van het plan is versoberen van de garantieprijs, waardoor enkele dubbele toeslagen vanaf 2020 gaan verdwijnen. Concreet betekent dit dat de melkprijs iets minder dan 1 cent inlevert.

Veel ophef onder de leden
Het voorstel, dat door FrieslandCampina gedaan werd om concurrerend te blijven, stuitte op veel weerstand onder de leden-melkveehouders. Het voorstel was mede de aanleiding voor de oprichting van het collectief 'Bezorgde Friesland Campina Boeren'.

Ze waren het niet eens met de plannen. Ook leidde het voorstel tot veel ophef tijdens de verschillende leden vergadering die op verschillende plekken in het land worden georganiseerd. Nu de soep weer eind 2019 wat afgekoeld lijkt, komt het voorstel er dankzij steun van een klein meerderheid er toch door.

€24 miljoen voor duurzaamheidsmaatregelen
De zuivelcoöperatie maakt verder bekend dat KoeMonitor een basiseis wordt binnen Foqus planet. Voor melkveehouders wordt €24 miljoen beschikbaar gesteld om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Dit zal de komende jaren verrekend worden in het melkgeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Melkveehouder 17 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885074/melkgeldplan-met-hakken-over-sloot-door-ledenraad]Melkgeldplan met hakken over sloot door ledenraad[/url]
Het wordt tijd dat het hele ledenraad opstapt
ps 18 December 2019
Bedoel je eigenlijk Melkgeldontledingsplan met hakken over sloot door ledenraad
Koeboer 19 December 2019
FC weet dat wij melkveehouders al produceren onder de kostprijs en toch deze plannen doorzetten
stelletje dieven !
Ton Westgeest 19 December 2019
Ja dat is democratie!!!

Als alle leden stemmen voor minder melkgeld....
Koeboertje 19 December 2019
De zuivel concerns worden groot over de rug van de boer als je ze op de knieën hebben wilt grenzen dicht melktank kraan 2 dagen open dit kost geldt maar verdien je dubbel en dwars later weer terug plat gooien die fabrieken gaan ze in den Haag met hun stikstof gezeur ook wel om want dan lopen ze daar een boel geld mis van de ecport
frits 20 December 2019
hebben de raadsleden dan zo’n groot bord voor der kop... ik dacht dat de ledenvergaderingen nog nooit zo duidelijk waren tegen een plan als deze keer. RFC heeft der mond vol met duurzaamheids onzin, maar ondertussen gaan ze nu structureel minder uitbetalen. Ze benne de knip voor der neus niet waard. Ga is een keer echt geld verdienen daaro in Amersfoort!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden