Dafinchi / Shutterstock.com

Nieuws Financiering

FrieslandCampina zet deur open voor belegger

20 Januari 2020 - Wouter Baan - 13 reacties

Hoewel FrieslandCampina er - naar eigen zeggen - in basis goed voor staat, wil het coöperatieve zuivelconcern zo’n €300 miljoen in de vrije markt lenen. De financiële buffers zijn te klein om tegenslagen op te vangen. 

De bedoeling is dat er eeuwigdurende genoteerde achtergestelde obligatielening gaat worden uitgegeven. Deze lijkt op de huidige ledenobiligaties, maar de nieuwe obligatielening kan wel in waarde fluctueren en de huidige ledenobligaties niet. Het tijdstip van lancering en de rentecondities zijn nog niet bekend. De ledenraad heeft eind december met dit voorstel van de onderneming ingestemd.

Dergelijke constructies zijn vooral interssant voor institutionele beleggers, zoals banken en pensioenfondsen. De geplande uitgifte van obligaties is overigens geen opmaat naar een openbare beursnotering, benadrukt FrieslandCampina. 

Handel in ledenobiligaties stroopt op
In een flyer die onder de leden-melkveehouders is verspreid, geeft FrieslandCampina een aantal redenen waarom er extra liquiditeit nodig is. Zo worden er de laatste jaren, door de vergrijzing onder de leden-melkveehouders en overstappers, meer ledenobiligaties aangeboden dan verkocht. Van de vrij verhandelbare ledenobiligaties is ondertussen meer dan de helft in handen van oud-leden.

De liquiditeitsfaciliteit van Rabobank van maximaal €50 miljoen zal bij de eerst volgende handelsdag in februari 2020 zijn ingevuld. FrieslandCampina heeft al eerder aangegeven dat ze voor €72 miljoen aan ledenobiligaties gaan aflossen, om de interne markt daarmee liquide te houden. Dit gaat ten koste van het eigen vermogen.

Naar de toekomst toe streeft FrieslandCampina naar een structurele oplossing voor dit 'probleem'. Een oplossingsrichting waaraan wordt gedacht, is om de interne markt te vergroten met personen die ledenobiligaties mogen aanhouden.

Teruglopende winst
Ook kampt FrieslandCampina met teruglopende inkomsten. Er wordt weliswaar nog altijd winst gemaakt, maar veel minder dan voorheen. De devaluatie van de Nigeriaanse winst speelt het zuivelconcern bijvoorbeeld parten. De winstgevendheid in China valt ook structureel lager uit. Daarbij is er de laatste jaren geïnvesteerd in extra verwerkingscapaciteit en die leggen, zo valt te lezen, een groot beslag  op het kapitaal van de onderneming.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Ton Westgeest 20 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885412/frieslandcampina-zet-deur-open-voor-belegger]FrieslandCampina zet deur open voor belegger [/url]
En kijk, waar blijft het boerenverstand......Je moet een Euro eerst verdienen voor je hem uitgeeft.!!
Hoogmoed komt voor de val, gewoon eigenwijs doorgaan ondanks dat je allang aan kon zien aankomen dat het fout ging.

Fabrieken sluiten en nieuwe bouwen, Pakistan, China, Nigeria allemaal landen waar je niet wil zitten. Waar je alleen moet leveren, en als Nederlandse melkfabriek, je niet moet verbeelden dat je je kan spiegelen aan de corrupte economieën aldaar!
Veel te veel personeel, overhead en te dure kantoren

Bij Buitenhof Schumacher, struikelend van de ene duurzaamheid over de ander. Ze kunnen elkaar wel de hand schudden. FC en de politiek, allerlei afleidings- manoeuvres verzinnen en een weldenkend mens weet gewoon dat het fout gaat.....

Reorganiseren, reorganiseren, en mensen in dienst nemen die verstand hebben van de markt, die economie gestudeerd hebben en die met de boeren/leden om kunnen gaan.

Mensen aan de top die kunnen luisteren en niet alleen naar henzelf!!!
Bob 20 Januari 2020
Als je als melkveehouder baas in deze zinkende boot wil blijven moet je dit niet toestaan!
Het wordt tijd dat de top opstapt, ook de ledenraad,deze laten zich allemaal als JOKER gebruiken!
Ps 21 Januari 2020
Frc. te Duur in bedrijfsvoering en duurzaamheid en als ze niet op tijd wakker worden word het verleden tijd.
Rubo 21 Januari 2020
Betaalt nog altijd meer dan Arla.
peter 21 Januari 2020
@Rubo " Betaalt nog altijd meer dan Arla."

RFC betaald al jaren de hoogste melkprijs maar om dit mogelijk te maken krimpt hun eigen vermogen en stijgt ieder jaar het vreemd vermogen!!! Wie houdt RFC nu voor de gek??
Kees Westerneng 21 Januari 2020
Tja, en over een paar jaar een Chinees overnamebod...
pas goed op!!
Marc 21 Januari 2020
Het begin van het einde!!!! (o nee dat is al lang aan de gang, dat melk niet meer wit genoeg was(duurzaamheid, focus etc) was het echte begin !!!
jan4072 21 Januari 2020
Voor alle economen die al gereageerd hebben. Simpel reken sommetje.
Lening van €300M gedeelt door aantal liters per jaar en je weet hoe groot de lening per liter is. Op die manier kun je inzicht krijgen wie het beter doet, Arla of RFC. Dan heeft RFC 2 opties: of het houd melkgeld in of je leent het extern. De vraag is dan wat beter is voor de leden. Leden kapitaal uitbreiden terwijl (misschien) de boer duurder moet lenen bij de bank of de boer uitbetalen en zelf zo goedkoop mogelijk lenen. Ga er vanuit dat RFC goedkoper kan lenen dan een boer bij de bank. MAAR als de boer het niet nodig heeft en het uitgekeerde geld op de bank zet en er niks voor krijgt dan is het gunstiger voor de boer om het geld in leden kapitaal te laten zitten.
Jaap Schuijtemaker 21 Januari 2020
Tjonge jonge wat mopperen we weer lekker.
Volgens mij is goed koop vreemd vermogen (relatief weinig)
goed om je bij de les te houden .
peter 22 Januari 2020
@jan4072 jouw rekensom klopt niet!
Het geld wat de leden in de vorm van ledenobligaties vast krijgen en wat dus in de toekomst ooit uitbetaald moet worden moet je bij de 300miljoen, +de verdampte miljarden in buitenland en ook de de zilver verkopen waarmee een kunstmatige winst gecreëerd wordt moet je allemaal bij elkaar tellen en dan delen door de liters. Dan is de conclusie dat RFC in haar melkprijs niet de beste is!!!
Marc 22 Januari 2020
Kunnen ze ook lekker hun hoge sallarrissen blijven houden want daar mag niet aan gesnoept worden ze gooien gewoon met geld
Jannie 22 Januari 2020
FC heeft het doel van meer vreemd vermogen nog niet duidelijk gemaakt: is het onrendabel rondpompen of komt het meerdere rendement tengoede van de boeren = leden. FC moet zich inzetten voor een hogere melkprijs voor haar 2/3 boerenaandeel. Wij moeten naar FC-hoofdkantoor om een hogere prijs te eisen.
Peter 23 Januari 2020
Als een gemiddelde melkveehouder €31000 in 2019 verdient en moet van Rfc vanaf volgend jaar 4% inleveren terwijl het gemiddeld personeel bij Rfc het dubbele salaris verdient en ook nog 3% ieder jaar loonsverhoging krijgt. Moet ik dan nog respect hebben voor de bestuurders van Rfc en hun ledenraad?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Nieuws Jaarcijfers 2023

FrieslandCampina moet stevig verlies incasseren

Nieuws melk

FrieslandCampina ziet marge in Pakistan slinken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox