pixinoo / Shutterstock.com

Analyse Countus Melkvee Index

Stijging melkprijs komt tot uiting melkveeindex

28 Januari 2020 - Wouter Baan

De Countus Melkvee index heeft in de  achterliggende maanden een stijging laten zien. Dit is vooral een gevolg van de melkprijzen die in de lift zitten. De verwachting voor de komende maanden is tevens positief.

Vrijwel heel 2018 bewoog de melkvee-index onder het 10-jarig gemiddelde. Dat het rendement vorig jaar wat tegenviel, bleek ook uit de inkomensraming van de Wageningen Universiteit die in december uitkwam. In de slotfase van 2019 heeft de index echter de 100-punten grens weer gepasseerd en in januari zet de opwaartse lijn langzaam door, tot 102,50 punten in week 3.

Sinds kort noteert de index weer boven het 10-jarig gemiddelde.

De stijging is het gevolg van de uitbetalingsprijzen die bij veel verwerkers in Nederland sinds de afgelopen maanden weer wat aantrekken. Inclusief bonussen en premies betalen sommige verwerkers zelfs weer dan €40 per 100 kilo. De gemiddelde kale melkprijs ligt intussen ook weer boven de grens €35 per 100 kilo.

Wat ook bijdraagt aan het stijgende rendement zijn de lagere voerkosten (brokprijzen), terwijl de DCA-mestophaalbijdragen van rundveedrijfmest tevens onder het langjarig gemiddelde liggen. De indexprognose voorziet voor de komende maanden een stabiele tot licht stijgende trend.

Voor de komende periode licht een stabiel rendement in het verschiet.

Klik hier voor meer grafieken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden