Shutterstock

Nieuws Melkstromen

Van Stralen: 'Niet alleen focus op schaalvergroting'

4 Februari 2020 - Thomas Doornbos - 2 reacties

Volgens Wiebren van Stralen, programmamanager melkstromen bij FrieslandCampina, is schaalvergroting alleen geen optie meer voor melkveehouders in Nederland. De toekomst ligt volgens hem bij marktgericht produceren.

Dit zei Van Stralen vrijdag 31 januari op het een symposium, georganiseerd door studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden, waarbij de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij centraal stond. Tijdens het symposium praatte Van Stralen als een van de sprekers een groep jonge melkveehouders bij over de melkverwerking en verwaarding.

"Vroeger produceerden melkveehouders binnen het melkquotum en verwerkte de 'fabriek' alle melk. Voor welke klant dit was, bleef vaak onbekend.'' Tijden veranderen echter. Volgens Van Stralen wordt het in de toekomst steeds belangrijker om marktgericht te produceren. Daarmee doelt hij dat een melkveehouder produceert voor een bepaald marktsegment. Daarbij valt volgens hem te denken aan biologisch of On the Way to PlanetProof-zuivel.

Toegevoegde waarde versus melkgeld
Een uitdaging is hoe je de individuele melkveehouder hierop gaat uitbetalen in een coöperatie als FrieslandCampina, zo geeft van Stalen aan. Aangezien er verschillende marktsegmenten bediend kunnen worden, is de toegevoegde waarde ook verschillend. Hoe dat tot uiting moet komen in het melkgeld wat een melkveehouder krijgt uitbetaald, is een uitdagende vraag.

Vanuit de zaal kreeg van Stralen de vraag of schaalvergroting in de toekomst nog een optie is. Daarop zei hij: "Omdat de kostprijs van commodity’s als melkpoeder en kaas in Nederland veel hoger ligt als in andere grote zuivellanden, is alleen schaalvergroting geen optie meer. Met de huidige kostprijs gaat de Nederlandse melkveehouderij de concurrentiestrijd op de wereldmarkt niet winnen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Sjef O 4 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885756/van-stralen-niet-alleen-focus-op-schaalvergroting]Van Stralen: 'Niet alleen focus op schaalvergroting'[/url]
Over kostprijs gesproken, wie is daar het meest debet aan, boeren roepen al jaren dat de kostprijs de nederlandse zuivel de kop gaat kosten.
Van Straalen wil van de Nederlandse zuivel één geitewollen sokken sector maken, wat bij voorbaat gedoemd is te mislukken.
Links Nederland, ambtenaren maar ook de zuivel industrie hebben er een rotzooi van gemaakt.
Er wordt met man en macht gewerkt om de veehouderij Nederland uit te krijgen
pieter 4 Februari 2020
kostprijs verhoging is ooit begonnen met het injecteren van mest. Daarna kwam het opslaan in de winter, later het afdekken van de mestopslag. Toen kwam het feit dat er steeds meer mest afgevoerd moet worden, VVO's, grondgebondenheid, fosfaatrechten en alle andere mestrechten per diersoort. De afgelopen jaren moeten er emissie arme roostervloeren komen en daarvan wordt nu al gezegd dat er een eind datum aan vast zit. En wat gaat er nog komen aan kostprijs verhogende maatregelen?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina beperkt sneller CO2 voor Mars

Nieuws melk

FrieslandCampina krijgt voordeel van twijfel S&P

Achtergrond Melk

FrieslandCampina is nu op volle oorlogssterkte in Azië

Interview Tuncay Özgüner

FrieslandCampina haalt meer uit private label kaas

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden