Wiermans

Nieuws Agrarische bouw

Boeren investeren steeds minder in stallen

21 Februari 2020 - Chanti Oussoren - 4 reacties

Er wordt steeds minder geïnvesteerd in agrarische gebouwen. Sinds 2012 is er een dalende trend te zien. Dit blijkt uit de vrijgegeven gegevens van het CBS over het aantal bouwvergunningen in agrarische bouwwerken.

Sinds 2012 is de geplande bouwsom bij vergunningsverstrekking voor agrarische gebouwen afgenomen. In dat jaar bedroeg dit nog ruim €850 miljoen. In 2019 is dit nog slechts minder dan de helft, namelijk €409 miljoen. De totale bouwsom is sinds 2012 geleidelijk afgenomen.

Rundveehouders haken af
Door de jaren heen is er met name in rundveestallen is minder geïnvesteerd. In de periode tussen 2012 en 2015 werd er jaarlijks nog gemiddeld voor €200 tot €300 miljoen in rundveestallen geïnvesteerd. In 2019 was dit nog slechts €45 miljoen. De afgenomen investeringsbereidheid heeft zeer waarschijnlijk te maken met onzekere wet- en regelgeving omtrent stikstof en fosfaat. 

De investering in de bouw van kassen en de investering in de bouw van werktuigschuren is volgens het CBS wel toegenomen, maar met veel kleinere bedragen als de dalende investering in rundveestallen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
vetmester patrick akkerbouwer 21 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885946/boeren-investeren-steeds-minder-in-stallen]Boeren investeren steeds minder in stallen[/url]
jahh wat wil je maak het de aankomende landbouwers nog moeilijker met wetten en anti reclame
vroeger zei men" de boer die ploegde voort" voor eten voor hun medemens maar nu niks anders dan verplichtingen
tem 21 Februari 2020
is ook niet erg gek.
info 21 Februari 2020
Een agrarisch ondernemer past zijn investeringen in 90% altijd naar zijn politieke en economische inzichten aan , zoals nu de toekomst sterk te worden bepaalt door Pfas , Stikstof uitstoot, banken die financierings- aanvragen aanhouden en of niet honoreren, vergunningen die worden afgewezen wel of niet terecht, prijzen die te laag zijn om jonge ondernemers een fatsoenlijk salaris te garanderen omdat er niet meer uitgebreid mag worden (kostprijs en opbrengstprijs te dicht bij elkaar), grondprijzen die door woningbouw en infrastructuur naar torenhoge bedragen wordt gedreven Zo kunnen we noch wel even doorgaan
Abonnee
mt 26 Februari 2020

Wie gaat er nu investeren in een onrendabele sector, zonder toekomst ik dacht het niet.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden