Shutterstock

Nieuws Melkvee VS

Veel melkveehouders in VS begraven strijdbijl

25 Februari 2020 - 10 reacties

De beloftes van president Trump aan ‘zijn’ landbouwsector heeft een fors aantal melkveehouders er niet van weerhouden om te stoppen met melken. Afgelopen week kwam het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) met actuele cijfers omtrent het aantal geregistreerde melkveebedrijven in de Verenigde Staten (VS). Dit aantal liet een flinke daling zien over 2019.

In totaal hebben 3.281 Amerikaanse melkveehouders de strijdbijl begraven. Vooral familiebedrijven kunnen het hoofd niet meer boven water houden. De financiële druk is te groot. Waar er vóór 1970 nog wetten waren die massaproductie in toom hielden, is daar nu geen sprake meer van. Deze wetten zorgden ervoor dat de afzet per bedrijf gereguleerd werd, waardoor de boer een goede prijs voor zijn producten kreeg.

Dat is vandaag de dag niet meer het geval. Na 1970 moesten de wetten plaatsmaken voor nieuwe wetten. In deze wetten was het streven eerder om zoveel mogelijk te produceren: ‘Get big or get out’. Hierdoor heeft de agribusiness de overhand gekregen, wat ervoor zorgt dat kleine (familie)bedrijven gedwongen worden om te streven naar optimale productie. Dit gaat vaak ten koste van financiële middelen, wat ertoe leidt dat veel boeren hun bedrijf op moeten geven.

Van stijging is geen sprake
Het aantal geregistreerde melkveehouders staat na de daling van 8,8% nu op 34.187. De procentuele daling is een gemiddelde over de hele VS. Er zijn namelijk een groot aantal staten die een veel grotere daling hebben meegemaakt. Zo stopte 23% van de melkveehouders in West-Virginia en 20% van de melkveehouders in de staten Arkansas, Tennessee en South-Carolina. En dit is nog maar een kleine greep uit de staten waar meer dan 10% van de melkveehouders gestopt is.

Opvallend is dat er geen één staat is waar het aantal melkveehouders is toegenomen. Wel zijn er 7 staten, waaronder Alaska, Colorado en Nevada, waar het aantal geregistreerde bedrijven stabiel is gebleven. De uitstroom van melkveehouders raakt de Amerikaanse melkproductie overigens niet. Die liet over januari zelfs lichte groeicijfers zien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Agricola 25 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885991/veel-melkveehouders-in-vs-begraven-strijdbijl]Veel melkveehouders in VS begraven strijdbijl[/url]
En nòg massaal op Trump stemmen
Drikus 25 Februari 2020
Wat gaat Nederland voor toekomst te gemoed . Is er wel een boterham te verdienen voor normaal gezins bedrijf . Als volgende generatie bij deze grondprijs en alle andere zaken die er spelen het over moet nemen . kan er dan nog inkomen gehaald worden ? .
Ps 25 Februari 2020
Nu Ceta canada Nieuw-Zeeland verdrag al inwerking is alleen nog door de eerste kamer word gesjoemeld ,worden in nederlandse boeren uitgerookt en er uit geboemeldgewone boer 25 Februari 2020
toch bijzonder want melkprijs in Amerika lag de afgelopen 12 maanden op 40 eurocent per liter alleen in talie word meet betaald
@gewone boer 26 Februari 2020
Is het geen 40 eurocent per US gallon? = 3,6liter.
Gewone boer 26 Februari 2020
Volgens de internationale

melkprijs vergelijking van lto niet

Was die zelfs in november 46 eurocentjes
peere 26 Februari 2020
er is een groot prijs verschil in de vs California en Texas zit vrij lagen bv Florida en minasota waar dr pol zit is het vrij hoog
is een gallon geen 4.5 liter
peer 26 Februari 2020
sorry Imperial gallon in Canada en V K is 4,54 liter afgerond
U S gallon is 3,78 liter afgerond
drij gallon in de V S is 4.4
gewone boer 26 Februari 2020
ah ja dit klinkt al logischer dit betekent
dat je als melkveehouder steeds afhankelijker bent van de zuivelfabriek
waar je melk aan levert en of die meerwaarde kan leveren
en na gedacht heeft over een product waar vraag naar is
en product spreiding heeft
Pipo 27 Februari 2020
Clinton had het net zo goed verpest
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Zuivel

VS heeft groot tekort aan babymelkpoeder

Nieuws Melkaanvoer

Melkproductie VS opnieuw in het rood

Achtergrond Verenigde Staten

Europese zuivelmarkt explodeert, hoe is dat in VS?

Achtergrond Melk

Deze melkveebedrijven in VS zijn het meest efficiënt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief