Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers 2019

FrieslandCampina ziet 628 leden vertrekken

27 Februari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Bij FrieslandCampina is het aantal leden-melkveehouders in het afgelopen jaar met 628 leden gedaald. Dit blijkt uit de jaarcijfers die het zuivelconcern vandaag (27 februari) heeft gepresenteerd. Coöperatievoorzitter Frans Keurentjes gaf daarbij aan de samenwerking met de leden te willen versterken, waarbij openheid en transparantie prioriteit krijgen.

Ten opzichte van 2018 laat de uitstroom een lichte toename zien. Toen verlieten namelijk 603 leden-melkveehouders de coöperatie. De dalende trend in het aantal leden is al een aantal jaar gaande. De uitstroom is terug te zien in de melkaanvoer bij de coöperatie. Die is afgelopen jaar met 3,4% geslonken tot 10.02 miljard kilo. Daarvan is volgens CFO Jaska de Bakker nog altijd zo'n 20% verliesgevend. 

Van de 628 afgezwaaide leden zijn er rond de 400 melkveehouders die hebben besloten de melk aan een andere afnemers te verkopen, gaf Keurentjes aan. "We vinden altijd jammer dat leden weggaan", reageerde Hein Schumacher, topman van FrieslandCampina. "Voor hen die overstappen naar een andere afnemer is dat een individuele keuze." Dat een vijfde van de melkaanvoer nog atlijd verliesgevend is, is voor Hein Schumacher geen reden om de uitstroom van leden toe te juichen. "We zijn gebaat bij een robuuste melkveehouderij."

Andere financieringsstructuur
Het slinkende aantal leden-melkveehouders maakt dat FrieslandCampina bezig is met met een andere financieringsstructuur. Er worden de laatste jaren, door de vergrijzing onder de leden-melkveehouders en overstappers, meer ledenobiligaties aangeboden dan verkocht.

Van de vrij verhandelbare ledenobiligaties is ondertussen meer dan de helft in handen van oud-leden. Begin dit jaar deelde de coöperatie mee dat er obligaties gaan worden uitgegeven en daarmee wordt de deur open gezet voor beleggers.

Bewogen jaar voor boeren
Binnen FrieslandCampina heeft afgelopen jaar eens stevige discussie onder de leden plaatsgevonden over de koers en de strategie van het bedrijf en de voorwaarden waar leden-melkveehouders, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en milieu, aan moeten voldoen. Daar kwam de lopende stikstofdiscussie nog bij, wat bijvoorbeeld afgelopen najaar leidde tot een kortstondige blokkade van het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort.

Voor de boeren was het een bewogen jaar, constateert Keurentjes. "Er komen veel veranderingen op hen af, zoals het wegvallen van de martkbescherming, toenemende concurrentie en eisen op het gebied van duurzaamheid en milieu. Dat leidt tot veel onzekerheden en discussie in de sector. Daar worden wij als coöperatie ook op aangesproken."

Saamhorigheid onder de leden
Keurentjes benadrukt dat de coöperatie wil inzetten op eenheid en saamhorigheid met haar leden. "FrieslandCampina heeft als bedrijf al stappen gezet om in te spelen op de veranderingen, maar dat wordt bij de coöperatie niet altijd begrepen en erkend. Daarom willen we meer dan in het verleden transparantie en openheid nastreven binnen onze coöperatie en de samenwerking maximaal versterken."

Want de coöperatie is het verlengstuk van de boerderij, benadrukt Keurentjes. "Ik ben overtuigd van de ingrediënten die we hebben. We hebben de beste boeren, de beste instrumenten, kennis en ervaring, sterke merken en het meest natuurlijke product in handen: melk. En melk is goud, met alle mogelijkheden die dit product heeft."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
Harrald 27 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886006/frieslandcampina-ziet-628-leden-vertrekken]FrieslandCampina ziet 628 leden vertrekken[/url]
"Daarvan is volgens CFO Jaska de Bakker nog altijd zo'n 20% verliesgevend."
Er zit een groot verschil tussen verliesgevend of brengt de garantieprijs niet op... Die laatste 20% extra volume is FrieslandCampina keihard nodig om de vaste kosten over te verdelen!!
Arends 27 Februari 2020
Denk dat ze de bezem eens door het management moeten halen. Deze zelf verreikende laag doet zich te goed aan de centen van de leden.
Reorganisatie van bijna 5 jaar wat niets( lees geld gekost heeft) opgeleverd. De leugens die het management uit, en natuurlijk elkaar de hand boven het hooft houden. Ja jammer dat ze zoon mooi bedrijf naar de afgrond helpen.
Connie 27 Februari 2020
De meeste coöperaties zijn opgericht door boeren, om hun producten beter te kunnen vermarkten en om samen eigenaar te worden van diverse grote landbouwmachines. Deze coöperaties zijn in de loop van de jaren jammer genoeg overgenomen door managers, die er alleen op uit zijn geweest hun eigen zakken goed te vullen en de boeren te koeioneren en de wet voor te schrijven voor hun eigen gewin. Daarvoor zijn coöperaties nooit opgericht. Het beste zou zijn terug naar de basis van een nieuwe coöperatie en dan wel zelf blijven besturen, zoals dat ook bedoeld was en ook in eerste instantie is gegaan. Hetzelfde geldt voor de coöperatieve bank, die ooit is opgericht door de boeren, maar die nu als RABO bank niet meer handelt in de trant van waarvoor zij is opgericht. De coöperatieve Boerenleenbank. Die is opgericht, om boeren te helpen en dan niet van de wal in de sloot.
tem 27 Februari 2020
saamhorig heid met de leden. ik heb het nog niet gemerkt.
Peter 27 Februari 2020
300miljoen hybride obligaties lenen om 278 miljoen winst uit te keren! Wie houdt nu wie voor de gek?
info 27 Februari 2020
Het inzicht van Corrie is de juiste en is begonnen op het moment dat de KKM controle is opgestart , daarvoor kreeg je iemand van de fabriek op je bedrijf als je in de 2e en 3e klas melk belande, een medewerker van de fabriek probeerde met de boer de oorzaak op te lossen , door de komst van de KKM die door de fabriek ingestelde eisen was er geen enkele kwaliteits-verhoging te verkrijgen. Tevens heeft een melkfabriek het doel de aangeleverde melk te verwerken tot een voedingsproduct en deze voor de hoogste prijs te vermarkten voor zijn leden leveranciers. Hoe de boer de melk produceert is de verantwoording van de boer en niet van de fabriek, dus heeft deze zich daar niet mee te bemoeien.
Snoky 28 Februari 2020
Het werkt zo
Een gewone melkptijs betalen
Dat boeren niet te lastig worden
Want onrust heb je bij hoge prijzen
En denk er om dat beleggere deze toko graag willen hebben
Dus boeren nemen afstand waat het grote geld in de plaats komt
Een advies let op uw zaak wijs het bestuur op z,n verantwoording
En blijf zelf baas
Opa 29 Februari 2020
Hadden jullie nou geen plaatje met een paar mooie schone koeien?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

DOC Kaas keert weer nabetaling uit over 2024

Nieuws melk

FrieslandCampina komt met nieuwe Duitse toeslag

Nieuws Melk

FrieslandCampina snijdt in productie en schrapt banen

Nieuws Melk

Toch weer verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden