Ruud Morijn Photographer / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Mesdag: uitkoop voor natuur veel te duur

31 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Uit onderzoek in opdracht van het Mesdagfonds blijkt dat het verlagen van de stikstofdepositie op natuurgebieden forse inspanningen vergt, met relatief kleine effecten. 

Freelance onderzoeksjournalist Geesje Rotgers en civiel ingenieur Richard Zijlstra berekenden in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds de effectiviteit van de uitkoop van boerderijen, in termen van mol stikstofuitstoot reductie.

Verhouding zoek
Dit deden ze door ‘in te zoomen’ op de natuurgebieden Norgerholt (Drenthe) en Deurnsche Peel & Mariapeel en Groote Peel (Brabant), gebieden die relatief sterk worden beïnvloed door landbouw. Daaruit blijkt dat veel boerenbedrijven moeten verdwijnen voor een beperkte vermindering van de stikstofdepositie op Natura 2000 gebieden. Als alle landbouw uit heel Nederland zou verdwijnen, dan nog worden de kritische stikstofdepositiewaarden van zo’n 70 procent van de stikstofgevoelige natuurgebieden overschreden, luidt de conclusie van hun onderzoek. Bovendien is niet bekend wat de effectiviteit is van dergelijke maatregelen in relatie tot de kosten.

Aandeel landbouw in stikstofuitstoot
Om te bepalen wat de uitkoop van boerderijen ter bescherming van de natuur zou mogen kosten, is het van belang om te weten welk aandeel de veehouderij heeft in de stikstofdepositie op natuur. Dit aandeel is echter slechts bij benadering  vast te stellen, schrijven de onderzoekers in hun rapport getiteld ‘Stikstof in een verstikkend politiek debat’.

Het weergeven van het landelijke aandeel van de landbouw in de stikstofproblematiek is omgeven met grote onzekerheden. Dat geldt voor alle drie de opties waarmee deze invloed van de landbouw kan worden vergeleken met andere bronnen van stikstofuitstoot. De opties zijn gemiddeld over geheel Nederland, gemiddeld over 1 of meerdere Natura 2000 gebieden, of gemiddeld over een samenstelling van stikstofgevoelige habitats. Rotgers en Zijlstra schatten het aandeel van de landbouw landelijk nu in op 35%. Eerder kwamen ze uit op 25%, terwijl het RIVM van 45% uitgaat. 

Onderzoeksgeschiedenis
Rotgers en Zijlstra konden hun onderzoekswerk pas nauwkeurig verrichten nadat het RIVM , gedwongen tijdens een kort geding bij de rechter in december vorig jaar, volledige openheid gaf over het computerrekenmodel waarmee dit instituut de stikstofuitstoot in Nederland berekent en welk aandeel de verschillende sectoren hebben. Medio februari werd het eerste deel van hun toetsingsresultaten openbaar gemaakt , tijdens een veel besproken persconferentie in het Haagse Nieuwspoort. Dit rapport ‘Stikstof in een verstikkend politiek debat’ is een vervolg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Evert Mouw 31 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886470/mesdag-uitkoop-voor-natuur-veel-te-duur]Mesdag: uitkoop voor natuur veel te duur[/url]
Linkje naar het raport:

http://mesdag-fonds.nl/upload/ck/files/Rapport_versie_definitief.pdf
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden