Shutterstock

Nieuws Coronavirus

Na India en VS moet ook Canada de melk laten lopen

3 April 2020 - Jorine Cosse - 4 reacties

De sfeer op de wereldwijde zuivelmarkt lijkt steeds grimmiger te worden. Na India en de Verenigde Staten is het ook de beurt aan Canadese melkveehouders om hun kostbare melk weg te laten lopen.

De melkveehouders in Canadese provincie Ontario ontvingen 31 maart een bericht van Dairy Farmers of Ontario, de instantie die de melk voor de melkveehouders in Ontario verhandeld, dat ze mogelijk melk zouden moeten laten weglopen. Amper 2 dagen later werden de eerste melkveehouders gesommeerd dit daadwerkelijk te doen.

Verschillende provincies de dupe
De uitbraak van het coronavirus heeft er voor gezorgd dat er een in verschillende provincies een melkoverschot is. Nu scholen, bedrijven en restaurants gesloten zijn, is de afzetmarkt flink gekrompen. Hierdoor komen verwerkers in de problemen. Ze kunnen de melk en zuivelproducten nu al niet kwijt, daarom proberen ze extra aanvoer te voorkomen. Melkveehouders worden overigens wel gewoon gecompenseerd voor de melk die ze niet kunnen afzetten.

Niet alleen Ontario wordt hiermee geconfronteerd, ook in de provincie Saskatchewan moeten melkveehouders gedwongen melk laten lopen. Nu wordt de melk, volgens berichtgevingen, in Saskatchewan nog wel opgehaald, om vervolgens gedumpt te worden. In Ontario is dat niet het geval. De melkveehouders daar krijgen via een telefoontje te horen dat de melk niet opgehaald wordt.

Andere provincies laten nog weinig van zich horen. Canada’s grootste zuivelprovincie, het Franstalige Quebec, heeft nog geen statement afgegeven. Wel verschijnen er berichten op Twitter waarin te zien is dat melkveehouders uit Quebec melk weg laten lopen. De provincie Alberta heeft aangegeven te willen kijken naar mogelijkheden om zuivelproducten als boter en kaas op te kunnen slaan en onderzoekt de mogelijkheden om melk te doneren aan voedselbanken.

Canadese zuivelsector
De Canadese zuivelmarkt wordt anders geregeld dan we in Nederland gewend zijn. In Canada kent elke provincie een tussenschakel die de melk doorverkoopt aan de verwerkers. De provincie Ontario heeft Dairy Farmers of Ontario, Alberta heeft Alberta Milk en Saskatchewan heeft SaskMilk. Deze organisaties vermarkten de melk en verkopen het voor de melkveehouders. Daarbij maakt Canada nog gebruik van een quotum systeem, waarin verwerkers de melk af moéten nemen. Hierdoor zijn de melkveehouders verzekerd van afzet en blijft de markt, en daarbij de prijs, stabiel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Piet 3 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886533/na-india-en-vs-moet-ook-canada-de-melk-laten-lopen]Na India en VS moet ook Canada de melk laten lopen[/url]
Heftig hoor allemaal. Zou het hier ook gaan gebeuren?
Roy 3 April 2020
Ik blijf gewoon zuivel eten, alleen nu minder feestjes en eet dus minder blokjes kaas en slagroom. Vanavond toch effuh kaasplankje met droge worst!!!!!
Baard 4 April 2020
wat niet is, kan komen, verwacht het onverwachte....
Jakke 4 April 2020
Beetje iedereen bang maken kan dca goed, hebben ze schrik voor hun gegarandeerde afzetprijzen? Onze melkerij ( een grote europesche coöperatie)heeft eergisteravond nog benadrukt dat het gezien de soms oplopende krachtvoederprijzen waarschijnlijk niet zinvol is om meer krachtvoeder te gaan voeren, maar zeker ook niet minder omdat ze alle melk goed kunnen gebruiken!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden