Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Europese melkveehouder kritisch op zuivelopslag EU

28 April 2020 - Jorine Cosse

Afgelopen woensdag werd bekend dat de Europese Commissie toch de particuliere opslagregeling voor vlees- en zuivelproducten open stelt. Terwijl de European Dairy Association de maatregel toejuicht, neemt de European Milk Board een kritische houding aan.

Dat er maatregelen vereist zijn is duidelijk. De European Dairy Association (EDA) is dan ook blij met de toezegging van de maatregel door de Europese Commissie (EC). Vooral omdat er begin april absoluut nog geen sprake was van steun vanuit Brussel. De EDA ziet dit als een eerste stap in het oplossen van de crisis.

Kritische houding EMB
De European Milk Board (EMB) is echter minder enthousiast. Volgens de organisatie is het opslaan van zuivel(producten) niet de beste oplossing voor het steeds groter wordende probleem. De EMB is van mening dat de productie in de EU eerst teruggeschroefd moet worden. In hun statement geven ze aan dat opslag in het verleden ook niet tot gewenste resultaten heeft geleid.

Volgens de EMB voorkomt de EU met deze maatregel niet dat er overschotten ontstaan. Zij zien liever dat Brussel het probleem bij de wortel aanpakt, bij de productie. Uiteindelijk gaan de opgeslagen overschotten ook druk uitoefenen op de zuivelprijzen, omdat ze toch binnen een bepaalde termijn weer verkocht moeten worden om de kwaliteit te waarborgen. Zolang de Europese melkveehouders op hetzelfde niveau blijven produceren, blijven zuivelproducten zich opstapelen zolang de afzetmarkten niet (optimaal) functioneren.

Productie reduceren vóór opslag.
De organisatie zegt hier echter niet mee dat de opslagmaatregel niet getroffen moet worden. De EMB dringt er bij Brussel op aan om eerst de productie te reduceren en daarna de focus te leggen op overschotten. Er wordt immers al veel opgeslagen in koel- en vrieshuizen, met deze maatregel wordt het overschot alleen maar groter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox