Nevedi

Nieuws Stikstof

Nevedi: 'Schouten vaart haar eigen voerkoers'

7 Mei 2020

Het nieuwe voerspoor van minister Carola Schouten is niet doelmatig, zegt Henk Flipsen, directeur van Nevedi. De regeling sluit niet aan bij de zienswijze van de voersector en het Landbouw Collectief. "De minister vaart haar eigen koers."

Flipsen zegt dat de regeling niet aansluit op de zienswijze van Nevedi en het Landbouw Collectief. Hij benadrukt dat Nevedi geen contact met het ministerie heeft gehad, nadat de gesprekken met het Landbouw Collectief zijn stukgelopen. De voorzitter vraagt zich af waarom de minister deze inspanning verlangt van de sector, die waarschijnlijk flink met de coronacrisis wordt geconfronteerd.

"Het enige positieve van de regeling is dat het tijdelijk is. Hopelijk kunnen we toe naar een structurele regeling vanaf 2021, gebasseerd op de zienswijze van het Landbouw Collectief." Inhoudelijk wil Flipsen nog niet op het plan van Schouten reageren. "Binnen Nevedi zijn we de regeling aan het onderzoeken of die bijvoorbeeld praktisch uitvoerbaar is. En wat het betekent voor het rantsoen op melkveebedrijven. Daarbij kijken we of de regeling juridisch wel kan." Flipsen verwacht in de loop van volgende week antwoorden hierop te hebben.

Agractie: 'donderslag bij heldere hemel'
Agractie noemt het nieuwe voerspoor een ‘donderslag bij heldere hemel’. Uit de Kamerbrief van 24 april valt volgens de organisatie op te maken dat de maatregelen geen effecten hebben op individueel bedrijfsniveau, terwijl dit nu toch het geval is. ‘Dit is een inbreuk op het vakmanschap van de boer’, zo valt in een persverklaring te lezen. De belangenbehartiger stuurt aan op een gesprek met Schouten.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Stikstof

Agractie wil net als FDF alleen toegelaten acties

Opinie Bart Kemp

Focus op het fundament van het stikstofbeleid

Nieuws Rabobank

Rabobank: melkveehouderij is kwetsbare sector

Nieuws stikstof

Stikstofexperts D66: krimp veestapel niet nodig

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief