Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Stikstofcrisis

Landbouw Collectief kan blijven samenwerken

11 Mei 2020 - Erik Colenbrander

De partijen binnen het Landbouw Collectief blijven ondanks het vertrek van LTO Nederland met elkaar samenwerken op het stikstofdossier. Waar mogelijk wordt de komende periode bekeken of samenwerking met LTO kan worden gezocht. 

Dat zegt Linda Janssen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Janssen constateert wel dat het binnen LTO nog niet helemaal duidelijk is hoe de blijvende samenwerking op onderdelen of onderwerpen vorm kan gaan krijgen.

Verdeel en heers
Net als Farmers Defence Force betreurt de POV het dat LTO uit het Landbouwcollectief is gestapt, omdat de samenwerking van 13 verschillende belangenorganisaties uniek was. Met deze samenwerking kon voorkomen dat de overheid de zogenaamde ‘verdeel en heers politiek’ kon toepassen.

Janssen heeft regelmatig overlegd met LTO over de op handen zijnde breuk. Die breuk was rond 24 april aangekondigd, rondom het uitbrengen van de Kamerbrief over het vervolg van de Spoedwet aanpak stikstof. Voor de POV, dat sinds 2018 na de fusie met de NVV een zelfstandig onderdeel vormt van LTO, hebben die gesprekken echter geen nieuwe inzichten opgeleverd. De POV wijzigt haar standpunt omtrent de nut en noodzaak van het Landbouw Collectief dan ook niet. Voorzitter Linda Janssen is ook lid van FDF en ziet hierin voor zichzelf een verbindende rol.

Uitgestoken hand
Net als de POV roept ook Farmers Defence Force LTO op om de samenwerking in zijn totaliteit te hervatten. FDF-voorzitter Mark van den Oever geeft ze in een afgelopen zaterdagavond verschenen videoblog de uitgestoken hand. ‘Wees welkom. Keer zo snel mogelijk weer terug in het Landbouw Collectief’, luiden zijn vergoelijkende woorden. Wel zegt FDF dat het boerenbelang alleen gebaat is bij een gezamenlijke aanpak in plaats van het opkomen voor het eigen organisatiebelang.

Terwijl LTO-voorzitter Marc Calon een paar keer met de pers praatte, laat de voorzitter van het Landbouw Collectief,  Aalt Dijkhuizen, interviews aan zich voorbij gaan. Het is hem louter en alleen om het gezamenlijke boerenbelang te doen en dat is volgens Dijkhuizen niet gebaat bij interviews die de onderlinge saamhorigheid op het spel zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden