Shutterstock

Inside Melk

Spotmelk laat dal achter zich en op weg naar 30 euro

22 Mei 2020 - Wouter Baan

De prijzen van spotmelk zetten daardoor ook aanzienlijke stappen omhoog. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het sentiment op de vloeibare zuivelmarkt was al een paar weken positief, maar de markt maakt nu extra vaart. De DCA-roomprijs stijgt namelijk met €684 tot €3.963 per ton. De reden van de rappe prijsstijging is de beperkte beschikbaarheid van room. Verwerkers zijn over het algemeen nauwelijks bereidt om vloeibare product te verkopen, waarbij ze ten opzichte van de uitbetalingsprijzen geld moet toeleggen.

Daarbij laat de seizoensmatige melkaanvoer een teruggang zien en dit, in combinatie met de aanhoudende droogte, versterkt het goede sentiment. Om dezelfde reden stijgt ook de notering van magere melkcontraat met €421 tot €1.821 per ton. Een signaal dat het vertrouwen in de magere melkpoedermarkt behoorlijk is hersteld.

Spotmelk in de lift
De prijzen van van spotmelk zitten in de lift. De DCA-notering voor Nederlandse melk stijgt met €2,50 tot €29,50. De grens van €30 is daarmee binnen handbereik. Duitse melk wordt al boven deze niveaus verhandeld. 

Hoewel de eerste uitbetalingsprijzen naar melkveehouders ook voor juni nog dalen, zorgt het betere sentiment op de zuivelmarkt waarschijnlijk wel sneller voor een bodem. Zeer waarschijnlijk boven de €30, terwijl kort geleden nog voor lagere prijzen werd gevreesd. 

Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (vloeibare zuivel) 
Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden