Agrifoto

Analyse DCA Melkvee Index

Rendement melkveehouder klimt uit dal

14 Juni 2020 - Jorine Cosse

De coronacrisis heeft de zuivelsector hard geraakt. Dit was dan ook duidelijk terug te zien in de DCA Melkvee Index, waar het rendement van de melkveehouders fors daalde. Inmiddels is er sprake van herstel, maar blijft dit herstel de aankomende maanden doorzetten?

De vreugde dat het rendement van de melkveehouders eind 2019 eindelijk weer de 100 punten grens (10-jarig gemiddelde) passeerde was van relatief korte duur. Door de coronacrisis stortte het rendement na februari volledig in. Medio april kwam er een einde aan de vrije val, waarna er weer sprake was van herstel. Dit herstel heeft zich tot op heden door weten te zetten. Inmiddels noteert de DCA Melkvee Index op 79,8 punten, een stijging van 15 punten ten opzichte van vorige maand.

Opbrengsten versus kosten
Het coronavirus lijkt de aankomende maanden nog wel wat voeten in de aarde te houden op de zuivelmarkt. De onrust en onzekerheid die voor de prijsval zorgden lijken wat afgezwakt. Desondanks laten de melkprijzen nog weinig herstel zien, wat druk zet op de opbrengstenkant. Ook ligt de kalvermarkt nog altijd op zijn gat. De kalverprijs is nog altijd laag, bijna de helft minder dan voor de coronacrisis.

Door deze ontwikkelingen is het ook niet ideaal dat de kosten stijgen. Dit komt grotendeels doordat het duurste seizoen ingeluid is: er wordt bemest, ingezaaid, gemaaid en ga zo maar door. De loonwerker moet wel betaald worden, hierdoor wordt de kostenkant opgedreven. Daarnaast komen er extra kosten bij kijken als de melkveehouder er voor kiest om te beregenen met deze droogte.

Verwachting
Hoewel er verbetering zichtbaar is, zijn de vooruitzichten nog niet bepaald rooskleurig. Naar verwachting blijft het rendement tot het einde van het jaar aantrekken, maar het komt niet meer boven het gemiddelde van 100 punten. Zoals het nu lijkt sluit de DCA Melkvee Index eind dit jaar af op zo'n 86 punten.

Het herstel is waarschijnlijk te danken aan het feit dat de lockdowns wereldwijd stukje bij beetje opgeheven worden. Hierdoor kan onder andere de food sector weer gaan draaien, waardoor de afzetmarkt zich weer uitbreidt. Het is alleen wel de vraag of het rendement zich weet te herstellen zolang de samenleving nog niet terug kan naar 'normaal'.

Klik hier voor meer grafieken

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden