Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Stikstofmodel AERIUS kan vereiste precisie niet aan

15 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De commissie Hordijk, die in opdracht van minister Carola Schouten van LNV de stikstof berekeningsmethodiek analyseerde, concludeert dat het onmogelijk is om op detailniveau met grote zekerheid vast te stellen wat de depositie van stikstof is.

Er is onbalans tussen het detailniveau dat de overheid vraagt en de wetenschappelijke onzekerheid in de AERIUS-berekeningen van de stikstofuitstoot en stikstofneerslag. Om een voorbeeld te noemen: er wordt geen rekening gehouden met de weersomstandigheden bij het berekenen van de ammoniakuitstoot, terwijl die van dag tot dag sterk kunnen verschillen en zelfs van jaar tot jaar. AERIUS is een rekenmodel waarmee de uitstoot van stikstof en de neerslag daarvan op Natura 2000-gebieden kan worden berekend.

Verkeer anders berekend
De commissie Hordijk constateert ook dat de stikstofuitstoot van het verkeer anders wordt vastgesteld dan emissie van landbouw en industrie. Bij wegverkeer wordt slechts tot 5 kilometer afstand naar de effecten gekeken terwijl in de veehouderij juist het tegenovergestelde het geval is. Het adviescollege stelt voor de uitstoot op identieke wijze te berekenen, ongeacht het soort vervuiler. Dit zou op korte termijn kunnen gebeuren.

Verder adviseert de commissie Hordijk naast grondmetingen veel meer gebruik te maken van satellietmetingen bij het precies inschatten van de stikstofuitstoot. Met meer metingen wordt de betrouwbaarheid van de uitkomsten beduidend groter.

Politieke agenda
Net als met de aanbevelingen van de commissie Remkes vorige week over de stikstofreductie, is het nu aan het kabinet en de Tweede Kamer om het rapport 'Meer Meten. Robuuster rekenen' van het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof over te nemen, in het geheel, gedeeltelijk of helemaal niet.

Klik hier om het complete adviesrapport te lezen.

Minister Schouten is waarschijnlijk nog steeds van plan om haar op vrijdag 5 juni gepubliceerde voortgangsrapportage over de stikstofproblematiek te volgen. Hierin geeft de minister aan dat het kabinet ervoor heeft gekozen om 3 elementen van de structurele aanpak in regelgeving op te nemen: een stikstof streefwaarde, de verplichting tot het treffen van een pakket aan bronmaatregelen, en de monitorings- en bijsturingssystematiek.

Schouten geeft aan dat de verankering van deze elementen zal plaatsvinden in de Omgevingswet, met als tussenstap de Wet natuurbescherming. Dit wetsvoorstel 'stikstofreductie en natuurverbetering' moet nog voor de zomervakantie worden ingediend bij de Tweede Kamer, zo is de planning.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
info 16 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10887864/stikstofmodel-aerius-kan-vereiste-precisie-niet-aan]Stikstofmodel AERIUS kan vereiste precisie niet aan[/url]
Als ik dit lees zijn er aannames, sterke wisseling van het weer en een berekening die op aannames is gebaseerd . Wie kan mij nu de exacte waarheid vertellen, ik denk van niemand. Dus ook geen zekerheden die een omgevingsdienst de bevoegdheid geeft om een vergunning kan afgeven omtrent een Wet Natuurbescherming, en zal ook altijd door milieugroepen aanvechtbaar zijn. Dat houd in dat er geen vergunning vrij komt, en Nederland gewoon op slot zit voor iedereen zowel boer als fabriek en burger . Zolang er niet een vaste module en of vorm van berekening is die wereldwijd in acht wordt genomen zal de overheid het stikstofbeleid moeten parkeren om de economie toch door te laten draaien, zo niet gaat elk bedrijf op slot en dat kan niet en moeten we zeker niet willen. De vergunningverleners worden hier ook helemaal gek van en doen het nooit goed. Tevens is het voor ondernemers die met een vergunning bezig zijn zeer frustrerend en weten het vaak ook niet meer hoe het nu wel moet.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden