Shutterstock

Nieuws Amerikaanse zuivelsector

Amerikaanse melkprijs ziet licht aan einde van tunnel

16 Juni 2020 - Jorine Cosse

Eindelijk lijkt er licht aan het einde van de tunnel te komen voor de Amerikaanse melkprijzen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de prognose voor de melkprijzen en de -productie over 2020 in hun rapport van juni positief bijgesteld.

Het effect van de coronacrisis op de zuivelindustrie lijkt toch minder groot dan eerst gedacht werd. Het USDA heeft haar cijfers in de landbouwschatting over juni dan ook positief bijgesteld. In de prognose is de algemene melkprijs op $16.20 per cwt (ongeveer 50 kilo) melk naar boven bijgesteld voor 2020. Hiermee komt de prijs weer boven de €30 per 100 kilo melk uit.

Prijsstijgingen
Naast de kale melkprijs worden ook de prijzen over 2020 voor kaas, boter en magere melkpoeder naar boven bijgesteld. Voor de markt is dit een goed teken. De uitbraak van de coronacrisis zorgde er, net als bij de kale melkprijs, voor dat de prijzen van de zuivelproducten ook in elkaar storten. Zo noteert de boterprijs, ondanks een stijging, nog altijd flink onder het prijsniveau van 2018 en 2019.

Ook voor 2021 is het USDA gunstig gestemd. De melkprijs wordt geschat op $16.20 per cwt. Een kleine daling ten opzichte van de huidige prijs, maar nog altijd boven de €30 per 100 liter. Voor Amerikaanse melkveehouders is dit waarschijnlijk een klein lichtpuntje in de donkere coronadagen. Eind 2019 wist de Amerikaanse melkprijs zich na jaren weer te herstellen, maar helaas was de vreugde van korte duur. Met het coronavirus kelderden de prijzen naar een dieptepunt.

Productie
Niet alleen over de zuivelprijzen is het USDA positiever gestemd, ook de productie wordt namelijk omhoog bijgesteld. Waar het ministerie eerst rekende met minder koeien, blijkt deze vermindering toch minder drastisch dan verwacht. Het aantal koeien is in de eerste maanden van 2020 zelfs gestegen ten opzichte van het aantal in dezelfde periode over 2019.  

Ditzelfde geldt voor de totale melkproductie in de VS. Over de maanden januari tot en met april is er 33.939 ton melk geproduceerd. Dat is 2,7% meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. Opvallend is wel dat de productie en het aantal koeien komen van minder, maar grotere bedrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden