Shutterstock

Nieuws Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelandse melker vreest voertekort

22 Juni 2020 - Jorine Cosse

Met dat op het zuidelijk halfrond de winter begint, komt er eindelijk regen uit de lucht vallen. Nieuw-Zeeland mocht de laatste weken weliswaar een flinke hoeveelheid  verwelkomen, maar voor veel melkveehouders komt dit waarschijnlijk te laat. De Nieuw-Zeelandse overheid stelt daarom behoorlijke compensatiegelden beschikbaar. 

De afgelopen zomerperiode was het in Nieuw-Zeeland kurkdroog. Veel melkveehouders hebben hierdoor niet de optimale opbrengst van het land kunnen halen, waardoor ze maar een beperkte voervoorraad hebben opgebouwd. De regen die zich nu aandoet, komt dan ook voor velen te laat. Met het winterseizoen op komst, is de kans klein dat de voervoorraad nog op peil kan worden gebracht. 

Flinke hoeveelheid regen
Inmiddels is er in de maand juni meer regen gevallen dan Nieuw-Zeeland normaal krijgt. Sommige delen aan de westkant van het eiland hebben nu al meer dan 200 millimeter gehad. Hierdoor is de ergste droogte in de meeste gebieden overwonnen. Toch kan lang niet iedereen er van genieten. De droogte laat een duidelijke stempel achter, vooral op de landerijen van veel melkveehouders. Het gras heeft immers tijd nodig om te herstellen.  De kans is dan ook klein dat veehouders hun voervoorraden op de valreep verder kunnen aanvullen. Met de winter voor de boeg wordt dan ook gevreesd voor een voertekort. Anders dan in Europa bestaat het rantsoen in Nieuw-Zeeland grotendeels uit vers gras en ruwvoer. 

De vochthuishouding in de bodem is door de regenval wel weer goed herstelt, zo meldden verschillende media. Ook de rivierstromen zijn terug op normaal niveau en de aquifers die dienen voor waterwinning (watervoerende lagen) zijn ook aan het herstellen. Toch zijn deze laatst genoemden nog niet weer terug bij af. Voor nu zitten ze op slechts 70% van de normale beschikbaarheid.

Overheidssteun
De droogte waar veel boeren mee kampen, is ook de overheid niet ontgaan. Vorige week (18 juni) stelde de Nieuw-Zeelandse politiek nog een extra 3 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar beschikbaar voor de getroffen akkerbouwers en veehouders. Hiermee is er inmiddels al meer dan $19 miljoen (NZ) aan compensatiegelden aan de Nieuw-Zeelandse landbouw en veeteelt beschikbaar gesteld.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden