Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Zuivelkeurmerk

Jumbo breidt zuivelaanbod Beter Leven keurmerk uit

23 Juni 2020

Supermarktketen Jumbo heeft aangekondigd haar 1 ster Beter Leven zuivelassortiment uit te breiden met 5 nieuwe zuivelproducten. Het 1 ster keurmerk op zuivel werd pas vorig jaar geïntroduceerd. Jumbo was de eerste supermarktketen die het zuivelkeurmerk in het schap heeft liggen.

Vorig jaar kwamen de eerste 1 ster Beter Leven zuivelproducten in de schappen te liggen van de Brabantse supermarktketen. Het assortiment was echter beperkt met halfvolle melk (1 liter en 1,5 liter), volle melk (1 liter) en volle yoghurt (1 liter). Nu worden daar 5 nieuwe producten aan toegevoegd: literverpakkingen karnemelk en halfvolle yoghurt en daarnaast halve liters volle melk, half volle melk en karnemelk.

Beter Leven
De uitbreiding is volgens commercieel directeur Olaf de Boer een logische stap. Volgens hem sluit de keuze voor dit keurmerk aan op de ambitie van Jumbo om steeds meer duurzamere melkproducten aan te bieden. Daarbij is het Beter Leven keurmerk al langer bekend bij de consument. Volgens De Boer helpt de supermarktketen zo zijn klanten om ook binnen het zuivelschap een diervriendelijkere en milieuvriendelijkere keuze te maken.

Maar waarom is het diervriendelijker? Radar voelde Marijke de Jong, woordvoerster van het Beter Leven keurmerk, vorig jaar aan de tand na de introductie van het 1 ster keurmerk voor zuivel. Er zijn immers al meer keurmerken voor zuivel, zoals weidemelk en zelfs een 3 sterren Beter Leven keurmerk.

Eisen
Volgens De Jong zit het verschil hem in de eisen die gesteld worden. Het keurmerk met 1 ster is gericht op melk van gangbare bedrijven, waar het 3 sterren keurmerk enkel voor biologische melkveehouders is. In het fragment is De Jong op bezoek bij Wim van Roessel, biologisch melkveehouder. Zijn bedrijf noemt zij een perfect voorbeeld van een bedrijf dat mag leveren voor 3 sterren melk. Wim houdt onder andere de kalfjes bij de koe, heeft extra ruimte gemaakt in de stal en laat de koeien dagelijks naar buiten.

Wat zijn dan de eisen voor het 1 ster keurmerk? Dat zijn er nogal wat. In totaal zijn er 196 eisen opgesteld waar gangbare melkveehouders aan moeten voldoen om voor het 1 ster Beter Leven keurmerk in aanmerking te komen. Deze eisen zijn gericht op het verbeteren van dierwelzijn, natuur en milieu en gaan verder dan de wettelijke regels.

Enkele eisen zijn onder andere dat de koeien 120 dagen 6 uur per dag naar buiten moeten, een bepaalde grootte van de ligplekken en de melkveehouder mag geen gebruik maken van glyfosaat. Eigenlijk lijken de eisen enorm op die van een biologisch bedrijf, maar blijkbaar gaan ze nog niet ver genoeg om daar aan te voldoen.

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Jumbo breidt assortiment Beter Leven-zuivel uit

Analyse Zuivel

Melktekort bij Jumbo is uitstekende PR sector

Nieuws Veehouderij

Nederlands weidevlees in opmars

Nieuws Vlees

Ook supermarkten geen klant meer bij Gosschalk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief