Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Hoge grondprijs dwingt melkveehouder tot pacht

1 Juli 2020 - Chanti Oussoren - 2 reacties

Melkveehouders hebben minder grond in eigendom door de stijgende grondprijzen en gebruiken steeds meer grond via pacht, zo blijkt uit de kwartaaluitgave van Alfa Accountants.

In de kwartaaluitgave 'cijfers die Spreken voor de melkveehouderijsector' houdt het accountantsbureau de rollende jaarcijfers bij tot en met het eerste kwartaal van dit jaar. Hieruit blijkt dat het percentage grond dat in eigendom is van het gemiddelde melkveebedrijf uit het klantenbestand van Alfa, is gedaald.

Het gemiddelde aantal hectare dat melkveehouders in gebruik hebben komt dit jaar uit op 66 hectare, een toename van 1,4 hectare. Het gedeelte dat hiervan in eigendom is heeft een daling ondergaan. Vorig jaar betrof het eigendomspercentage nog 57%, dit jaar is dat gezakt naar 55,5%. Gemiddeld gezien heeft de melkveehouder 36,6 hectare in eigendom, het aandeel pachtgrond is juist toegenomen met 1,7 hectare.

Volgens Hans de Bie, marktmanager Food & Agri van Alfa Accountants, heeft dit te maken met de stijgende grondprijzen. "Boeren gaan meer nadenken of deze grondprijzen nog wel verantwoord zijn om te investeren. Als de grondprijzen zo hoog blijven, dan wordt het niet meer financierbaar want dan zijn de risico's te groot."

Noodgedwongen pachten
De fluctuerende melkprijs komt terug in de kwetsbaarheid van melkveebedrijven. Ondernemers moeten variabele kosten aanscherpen of bijvoorbeeld vervangingsinvesteringen uitstellen. Op de vaste kostenposten valt weinig te sturen. Deze zaken hebben te maken met de beperking van investeringsruimte wat er weer voor zorgt dat pachtgrond een noodgedwongen oplossing is.

Financiële ruimte
Uit de cijfers blijkt verder dat melkveebedrijven in de laatste 4 kwartalen €1,35 per 100 kilo melk minder hebben uitgegeven dan in het voorgaande jaar. Op een gemiddeld bedrijf komt dit neer op een besparing van €15.294, wat vooral te danken is aan de dalende voerkosten van €0,94 per 100 kilo melk.

Ook de diergezondheidskosten bieden nog financiële ruimte, maar hierin zitten wel grote verschillen tussen bedrijven onderling. Gemiddeld gezien komen de kosten uit op €13.922 per jaar. Echter komt de beste 25% bedrijven met een kostenpatroon van gemiddeld €7.440 fors lager uit in gezondheidskosten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
xx 1 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888073/hoge-grondprijs-dwingt-melkveehouder-tot-pacht]Hoge grondprijs dwingt melkveehouder tot pacht[/url]
Het is misschien niet verantwoord deze hoge prijzen voor landbouwgrond, maar degenen die toch kopen zijn meestal toch de blijvers.
joep 1 Juli 2020
Dat zíjn waarschijnlijk ook al de sterkere bedrijven díe technisch goed draaien en al veel eigen grond hebben voor een lager bedrag op de balans.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden