Shutterstock

Nieuws Analyse

Hexagoon stikstofreductie juridisch hersenspinsel

3 Juli 2020 - Erik Colenbrander

De regeringspartijen stemden vannacht niet voor de motie Bisschop van de SGP, die de 'ruw eiwit in mengvoergrondstoffen reductie' regeling van LNV minister Schouten naar de prullenbak verwijst. Als alternatief werd een CDA/VVD motie aangenomen die de deur nog op een kier houdt dat het sectorvoorstel alsnog wordt uitgevoerd in plaats van de voeraanpak van de minister zelf.

Maar dat is politiek voor de bühne, evenals de ongekend felle verklaring van LTO dat het politieke theater nergens op lijkt. LNV minister Carola Schouten ziet namelijk geen andere mogelijkheid te voldoen aan de eisen die de rechter stelt dan door haar ruw eiwit reductie aanpak, die als enige op hexagoon niveau garandeert dat elk individueel bedrijf een bijdrage levert. Dit is een harde juridische eis, die ze ook beschreven heeft in een Kamerbrief.

Niets doen onverantwoord
Elk ander plan dat is bedacht of nog zou kunnen worden bedacht kan de rechterlijke toets blijkbaar niet doorstaan. Schouten heeft daarom ook duidelijk laten blijken dat de aangenomen CDA/VVD motie die voorziet in een nieuwe doorrekening door het PBL en een keuzemogelijkheid tussen de ministeriele regeling en de sectorale aanpak volgens haar geen oplossing biedt.

Sector reductieplan juridisch niet hard genoeg

LNV minister Carola Schouten

Niets doen kan de regering zich echter niet veroorloven, want dan valt de bouw stil en vertraagt de ontwikkeling van het wegennet. Koste wat het kost moet worden voorkomen dat de ongekende economische crisis die er door de corona crisis zit aan te komen, nog erger wordt.

Honingraatstructuur van 1 hectare
Waar ze echter aan voorbij gaat en wat geen enkele partij in het Kamerdebat heeft aangekaart, is het begrip hexagoon niveau. Je moet hogere wiskunde hebben gestudeerd om te achterhalen wat dit inhoudt. Hexagoon niveau betekent honingraatstructuur met vakjes van elk 1 hectare groot. Dit begrip hexagoon is ook leidend in de AERIUS rekenmodule, die allesbepalend is bij de uitwerking van de Spoedwet Stikstof.

Stikstofreductie op hexagoon niveau is alleen een juridische werkelijkheid. Denken de minister en de rechter nu echt dat ministeriele regeling in tegenstelling tot alle andere denkbare plannen wél de garantie van stikstofreductie op iedere hexagoon van 1 hectare biedt? Dat kan niet waar zijn. Er is immers geen enkele wettelijke garantie waar, wanneer  welke hoeveelheid (drijf) mest van welke samenstelling onder welke weersomstandigheden wordt uitgereden.

Geen enkele deskundige is bereid zijn handen er voor in het vuur te steken dat de ministeriele regeling van Schouten ook maar in de buurt komt van stikstofreductie op hexagoon niveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden