Provincie Gelderland

Nieuws Stikstofcrisis

Redt de provincie kalverhouders in nood?

10 Juli 2020 - Erik Colenbrander

De provincie Gelderland reserveert €30 miljoen voor de kalverhouderij. Nagenoeg de helft van alle bedrijven in deze branche is in Gelderland gevestigd, vaak op de Veluwe. Het geld is niet bedoeld als inkomenssteun vanwege de coronacrisis of om de sector als geheel te saneren, benadrukt gedeputeerde Peter Drenth.

Het geld is bedoeld voor bedrijven die door willen maar in de buurt van Natura 2000 gebieden boeren. Hiermee kan meer perspectief geboden worden en wordt potentiële bedrijfsbeeindigers het stoppen aantrekkelijker gemaakt.

De provincie Gelderland constateert dat een aantal bedrijven in de kalverhouderij in zwaar weer zitten, door de coronacrisis. Kunt u een preciezer beeld geven?
"Het beeld is heel wisselend, onder andere afhankelijk van contracten die er zijn met afnemers van de vleeskalveren, de investeringen die recent zijn gedaan en de exportafhankelijkheid. De ergste pijn moet nog komen, want nu breekt de tijd aan dat nieuwe rondes beginnen en jonge kalveren moeten worden aangekocht en opgestart. Dat kan soms echte grote inkomensproblemen geven."

Het budget dat de provincie Gelderland heeft gereserveerd is toch niet als inkomenssteun gereserveerd?
"Nee, daar wil ik direct heel duidelijk over zijn. De provincie wil hulp aan natuurdoelen, stikstofreductiedoelen en coronacrisis effectief en op de juiste plaatsen combineren. Maar het begint bij de Natura 2000 problematiek. Dit budget is alleen bedoeld voor bedrijven die dicht in de buurt van deze beschermde natuurgebieden liggen, in de provincie Gelderland voornamelijk op de Veluwe."

Hoe is het budget van €30 miljoen verdeeld?
"Het gaat om €10 miljoen bestemd voor investeringen in duurzame emissie arme stallen en €20 miljoen voor bedrijfsbeëindiging. De investeringssubsidie kan er aan bijdragen dat bedrijven in aanmerking kunnen komen voor de landelijke regeling duurzame stallen, die recent is vernieuwd. Voor de huidige landelijke regeling duurzame stallen komen veel kalverhouderijen niet in aanmerking omdat ze niet over een stalsysteem beschikken met de juiste RAV-code. Met de Gelderse subsidie kunnen ze wellicht wel de juiste code op papier krijgen door duurzame stalinvesteringen te doen en als proefstal te kunnen experimenteren. Zonder de juiste RAV-code keert het ministerie geen subsidie uit voor de bouw van nieuwe stallen. Deze provinciale investeringssubsidie is bedoeld om op lokaal niveau specifiek maatwerk te kunnen leveren."

Dus er gaat 20 miljoen naar bedrijfsbeëindiging. Best veel. Is er dan geen sprake van sanering van een hele sector?
"Nee, door keukentafelgesprekken te voeren onderzoekt de Provincie Gelderland de mogelijkheden van innovatie, het vinden van andere verdienmodellen en inderdaad ook bedrijfsbeëindiging. De kalverhouderij in Gelderland telt vele honderden bedrijven. Dit budget is hooguit toereikend voor enkele tientallen bedrijven. We willen ook niet dat heel moderne, grote bedrijven zich aanmelden om te stoppen zoals door de regeling warme sanering varkenshouderij wel lijkt te gaan gebeuren."

Wanneer gaat de regeling in?
"De grote lijnen van de besteding van de € 30 miljoen zijn bekend, voor wie het is bestemd en aan welke voorwaarden men moet voldoen. Maar er moet nog veel worden uitgewerkt. De regeling wordt daarom op zijn vroegst na het zomerreces van de Provincie Gelderland van kracht."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Achtergrond Stikstofstemming

Smoesjes van Christianne, Renure-kroontje voor Piet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden