LTO

Nieuws Stikstofcrisis

LTO heeft vertrouwen in oplossing voerspoor

10 Juli 2020 - 7 reacties

Wil Meulenbroeks, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij, gaat ervan uit dat de minister de motie Geurts /Harbers gaat uitvoeren. Deze motie geeft veehouders de keuze of ze via de ministeriële regeling nog dit jaar de stikstofuitstoot via het voerrantsoen reduceren, of dat ze gebruik maken van alternatieven die zijn ontwikkeld door de agrarische sector zelf.

Dat zei Meulenbroeks vanochtend op Radio1.

LTO demonstreert niet
Meulenbroeks werd ook gevraagd naar zijn mening over de demonstraties. "LTO staat niet achter de trekkeracties, maar de emotie begrijpen we wel. Ook voor de LTO-vakgroep melkveehouderij was het heel moeilijk te verteren dat de minister haar eigen voerspoor-aanpak doorzette. Maar we zien geen reden om te demonstreren, ook met het oog op imagoschade."

In lobbywerk heeft LTO meer vertrouwen. De melkveehouder uit het Brabantse Hoge Mierde constateert tevreden dat het wekenlange lobbywerk van LTO om een oplossing te vinden voor de stikstofproblematiek, heeft geleid tot de motie Geurts / Harbers. Als deze motie volledig wordt uitgevoerd door de minister, dan mogen veehouders kiezen voor alternatieve maatregelen, in plaats van verplicht te moeten afzien van losse eiwitrijke grondstoffen in het rantsoen.

Gezondheidsrisico's opnieuw beoordelen
In de Kamerbrief die Schouten gisteravond (9 juli) verstuurde, staat echter geen enkele toezegging dat ze de motie Geurts/ Harbers daadwerkelijk gaat uitvoeren. Ze zal de effecten van de plannen die de agrarische belangenorganisaties haar hebben aangereikt, laten doorrekenen. Dat heeft ze wel toegezegd. Als daaruit blijkt dat met deze plannen ook gegarandeerd en dus handhaafbaar en controleerbaar nog dit jaar voldoende stikstof wordt gereduceerd, zal ze daadwerkelijk de keuze gaan maken. Als na een nieuwe consultatieronde langs experts blijkt dat haar aanpak de diergezondheid in gevaar brengt, zal ze afzien van de zogenaamde voermaatregel.

TV-optreden minister
Gisteravond gaf Schouten in het televisieprogramma Op1 er blijk van de alternatieve plannen van de agrarische belangenbehartigers niet als een serieuze vorm van stikstofreductie voor dit jaar te zien. "Alle sectoren moeten stikstof reduceren. Bijvoorbeeld door minder hard te rijden op de snelweg. De boeren zullen ook stappen moeten zetten. Voor hen geldt geen uitzondering. Maar ik wil altijd in gesprek blijven." 

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
Echte Teler 10 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888316/lto-heeft-vertrouwen-in-oplossing-voerspoor]LTO heeft vertrouwen in oplossing voerspoor[/url]
Sta toch eens achter jullie boeren!! bahbah
Abonnee
Jan kievit 10 Juli 2020
Schouten is van de harde kern van de arp opgevoed in het land v heusden en altena deze paard en wagen minister schouten krijg je zomaar niet op de knieen dan moet er nog heel veel water door de rijn stromen
horsey 10 Juli 2020
mensen denk eens na over de altijd softe rol van LTO.Ik heb mijn conclusie getrokken.
Abonnee
Echte Teler 10 Juli 2020
Typisch LTO..Verdienmodel aan boeren is belangrijker dan staan voor de boeren en 1 front vormen!! How maar, wij zijn liever de judas!!..Steek de protesterende boeren maar weer een mes in de rug mijnheer Meulenbroeks!! Ik zeg: Er voor staan of aftreden..
jan4072 10 Juli 2020
LTO kan wel denken dat de minister opnieuw wil kijken naar de berekening van Geurts/Harbers omdat zij LTO zijn maar dat is enkel om de keiharde aanhoudende acties van de boeren, om te proberen die weer een beetje kalm te krijgen (lees: aan het lijntje te houden). Bijdrage LTO hierin 0,0
vanaf hier niet verder 10 Juli 2020
Correctie jan, de bijdrage van LTO is niet 0, maar ver eronder, ik zou zeggen -10
Abonnee
Peer 11 Juli 2020
Hopelijk komt er alsnog een werkbare fatsoenlijke oplossing.
Heb er een hard hoofd in, dat onderzoek dat de minister nu laat doen is voor de show; conclusie staat al lang vast.

En LTO, ach die vinden zichzelf zo goed dat is werkelijk ongelofelijk hoe groot bord (mss flatgebouw) die voor hun hoofd hebben. Zo lang er leden zijn die betalen gaan deze erebaantjes lekker door.

Kortom “eigen luis bijt het hardst”
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Politiek Kabinet Rutte IV

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

Nieuws Stikstof

Ambtenaren LNV wilden knallen met opkooprapport

Nieuws stikstof

Schouten wil 180 bedrijven opkopen in eerste slag

Opinie Geesje Rotgers

Hoe overheid stikstofkritiek poogde te verstikken

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief