Rijksoverheid

Nieuws Stikstofcrisis

Carola Schouten verandert voerspoor voorlopig niet

21 Juli 2020 - Erik Colenbrander

De komende dagen zet landbouw minister Carola Schouten geen nieuwe stappen meer in het stikstofdossier. Wel krijgen de stichtingen Agrifacts en Stikstofclaim de cijfers aangeleverd, die ze hebben opgeëist.

Dat laat woordvoerder Rudi Buis weten. Hij benadrukt dat de minister uitvoering geeft aan de aangenomen Kamermotie van 23 juni, waarin CDA en VVD de minister opdragen nieuwe stikstofreductie berekeningen te maken. Nieuwe berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn half augustus gereed voor publicatie.

PBL rekent tot half augustus
Eerder niet, ook al wordt er sterk op aangedrongen snelheid te maken. Daar veranderen de nieuwe protesten die deze week gehouden zijn en morgen gehouden zullen worden niets aan, zegt Buis. Nu is het zomerreces in Den Haag. Als half augustus uit de PBL berekeningen blijkt dat de alternatieve voermaatregelen van de sector zelf meer stikstofreductie opleveren dan de ministeriele voermaatregel, dan zal de minister veehouders de keus bieden tussen haar eigen regeling en die van de sector.

Hij benadrukt ook dat de minister heeft aangegeven de ministeriele voermaatregel aan te passen, als na overleg met veevoerdeskundigen en dierenartsen blijkt dat de diergezondheid in het geding is. "Maar het is niet zo dat de minister zich pas de laatste weken over de diergezondheidsrisico's heeft gebogen. Al bij de publicatie van de maatregel heeft ze duidelijk gezegd dat diergezondheid voorop staat. Daarom is er ook een uitzonderingsbepaling opgenomen in de regeling over het minimum percentage ruw eiwit."

Suggestieve stichtingen
De suggestie van de stichtingen Agrifacts en Stikstofclaim dat het ministerie expres documenten zou achterhouden en vertragen wijst hij resoluut van de hand. "Vandaag of morgen leveren wij de opgevraagde informatie over de onderbouwing van de voermaatregel aan. Het gaat om 1 specifiek document. Maar we moeten wel de juridische procedures volgen en checken of het document privacygevoelige informatie bevat. Meestal moeten er dan namen worden weggelakt."

"Het adviesrapport van de Commissie Deskundigen Meststoffen hebben we direct aangeleverd aan de stichtingen, toen bleek dat men het niet kon vinden op Internet."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden