Fonterra

Nieuws Nieuwe wetgeving

Fonterra hoeft melk niet langer verplicht op te halen

24 Juli 2020 - Jorine Cosse

Het liep al een tijdje, maar 'eindelijk' is het zover: Fonterra hoeft de melk van haar leden niet meer verplicht op te halen. De zuivelverwerker probeerde al sinds begin 2019 van dit concept af te komen. Het huidige systeem zou namelijk overproductie, daling van de zuivelprijzen en gedwongen investeringen in verwerkingscapaciteit in de hand werken.

Als open zuivelcoöperatie heeft Fonterra geen keus in het toelaten van leden, een ieder die wil leveren mag lid worden. Daarnaast is de verwerker wettelijk verplicht de melk van al haar leden te collecteren. Naast het argument dat dit overproductie in de had zou werken, meldt de verwerker ook dat zij melk moeten ophalen bij leden melkveehouders die niet voldoen aan de milieunormen van de Fonterra. Volgens de coöperatie reden genoeg om de, naar eigen zeggen, achterhaalde wetgeving op de schop te nemen.

Nieuwe wetgeving
Inmiddels is er al 1,5 jaar verstreken sinds Fonterra aankondigde een hervorming van de wetgeving te willen. De huidige wetgeving was er op gebaseerd dat Fonterra geen monopoly kon gaan vormen, hierdoor kwam het bedrijf in deze tijd naar eigen zeggen in de problemen. Met de nieuwe wetgeving hoeft Fonterra de melk van nieuwe leden niet meer verplicht op te halen. Daarnaast mag de coöperatie ook weigeren melk te collecteren van melkveehouders die niet voldoen aan haar milieunormen.

Verder vervalt de verplichting dat de coöperatie melk moet leveren aan startende concurrenten om ze op gang te helpen. Hoewel Fonterra met 80% nog altijd een groot marktaandeel heeft, is het niet meer wat het geweest is (96%). Damien O'Connor, de Nieuw-Zeelandse minister van Landbouw, hoopt dat Fonterra met deze hervorming weer de mogelijkheid krijgt om te investeren in hoogwaardige zuivelproducten.

Concurrentie
Een last-minute toevoeging aan de nieuwe wetgeving geeft Fonterra de mogelijkheid melkveehouders te weigeren die na een uitstap naar een andere verwerker weer terug willen komen. Dit veroorzaakt bezorgdheid bij concurrenten, maar na enkele gesprekken met onder andere de landbouwminister lijken deze zorgen nu weggenomen. O'Connor benoemt daarbij dat het voor Fonterra oneerlijk is om te moeten blijven investeren in capaciteit om dergelijke extra aanvoer te kunnen collecteren, terwijl anderen dat niet hoeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden