Agrifoto

Nieuws Biologisch

FrieslandCampina zet in op bio-babymelkpoeder

7 Augustus 2020 - Wouter Baan

FrieslandCampina heeft een biologische baby-melkpoeder ontwikkeld onder de naam: 'Organic Friso Prestige Bio'. Het is de eerste keer dat de zuivelcoöperatie in dit segment met een biologisch product op de proppen komt. Hongkong is gekozen als eerste afzetmarkt met als doel om de melkpoeder ook in andere landen te lanceren. Voor extra biologische melkveehouders is niet per se meer ruimte. 

Biologische melkpoeder is een snelle groeimarkt, in 2019 nam de waarde met 30% toe tot €2 miljard. De verwachting is bovendien dat de groei de komende jaren doorzet. Dat FrieslandCampina de melkpoeder allereerst in Hongkong uitrolt, is geen toeval. Het Nederlandse marktonderzoeksbureau Nielsen heeft voor hen onderzocht dat consumenten in China en Hongkong zeer selectief te werk gaan bij de aankoop van babymelkpoeder. 

In toenemende mate wordt bio daarbij populairder. "We spelen echt in op een trend", aldus woordvoerder Jan Willem ter Avest. Over potentiële afzetvolumes van de biologische babymelkpoeder wil FrieslandCampina uit concurrentieoogpunt geen uitspraken doen. Aan de andere kant is de keuze voor Hongkong als testcase opmerkelijk, gezien FrieslandCampina daar de afgelopen maanden daar problemen had. Onder meer de onafhankelijkheidsprotesten daar raakten de afzet daar vorig jaar behoorlijk. 

TrackEasy
In het verleden is het vertrouwen van ouders in China en Hongkong beschaamd toen bleek dat er giftige stoffen in Chinese babymelkpoeder zat, overzeese product is daardoor al jaren mateloos populair. Om daar op in te springen, lanceerde FrieslandCampina een jaar geleden TrackEasy, waarbij consumenten middels een QR-code het productieproces van A tot Z kunnen achterhalen. Ook het productieproces van de nieuwe biologische babymelkpoeder wordt op deze manier inzichtelijk gemaakt. 

Pas ruimte voor omschakelaars bij groei
FrieslandCampina telt ongeveer 150 biologische leden-melkveehouders. De afgelopen tijd groeide dit aantal nauwelijks vanwege een beperkte marktvraag. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019 zei coöperatie-voorzitter Frans Keurentjes dat omschakelaars worden toegelaten, wanneer de markt daar ruimte voor geeft.

FrieslandCampina heeft al meerdere malen aangegeven te willen opschalen in biologische zuivel, niet in de laatste plaats in Azië. Met de nieuwe babymelkpoeder wordt aan die ambitie handen en voeten gegeven. Volgens de woordvoerder is deze lancering vooralsnog geen aanleiding voor extra omschakelaars. "We zitten qua biologische productie voorlopig nog ruim in ons jasje."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden