Shutterstock

Inside Voer

Stabiele voermarkt met voldoende aanbod

11 Augustus 2020 - Jorine Cosse

Ondanks het uitblijven van regenbuien en een tegenvallende graanoogst is er nog geen reden tot paniek op de voermarkt, zo laten handelaren deze week weten. Voor nu is er eigenlijk van elk product voldoende beschikbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De enige producten waar sprake is van een krap aanbod zijn voeraardappelen en gras. De prijzen blijven stabiel, maar het aanbod strookt momenteel niet volledig met de vraag. Door de droogte neemt de vraag naar gras toe, toch ontstaat er hier en daar wat angst omtrent de nog op te halen hoeveelheid gras van het land. Voor nu is er wel gras beschikbaar, maar dit is merendeels van mindere kwaliteit zoals natte najaarskuilen. De prijs blijft staan op €60 per ton (franco boerderij).

Voor voeraardappelen lijkt het aanbod op te drogen. Zowel de oude oogst als andere restanten zijn met de tijd moeilijker te vinden. De prijs blijft gelijk op €37,50 per ton op het erf geleverd. Voor nu is het wachten op de nieuwe oogst.

Stro en graszaadhooi
Zowel de graanoogst als de graszaadoogst zijn in volle gang. Inmiddels is het algemeen bekend dat de stro-opbrengst per hectare toch beduidend minder is dan voorgaande jaren. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen aanbod is. Er is nog altijd wat oud stro beschikbaar en ook nieuwe ladingen worden gewoon geleverd. De kans is alleen aanwezig dat het aanbod sneller afneemt door de beperkte oogst. De prijs voor tarwe- en gerstestro blijft voor deze week stabiel op €115 per ton bij de veehouder geleverd.

Graszaadhooi volop geoogst
Ook de oogst van graszaadhooi is in volle gang, of loopt al dan niet op het einde. Eerst leken de opbrengsten letterlijk in het water te vallen, maar door de droogte van de afgelopen week valt dat waarschijnlijk mee.

Door de nieuwe oogst is er weer duidelijker inzicht in de prijzen die vrijwel allemaal dalen. Voornamelijk Engels raai en rietzwenk zijn goed verkrijgbaar en gaan weg voor respectievelijk €110 en €120 per ton. Veldbeemd noteert ook rond de €120 per ton, al is dit aanbod wat zwakker. Roodzwenk noteert hoger op €140 per ton.

Aanhoudende stabiliteit
Voor de prijzen van maïs, weidehooi en bierbostel geldt ook deze week dat ze stabiel noteren op respectievelijk €70 en €180 per ton en €2,70 per procent droge stof. De vraag naar maïs nam de afgelopen week toe door de aanhoudende droogte, waardoor de voorspelde prijsverlaging uitbleef. De vraag naar weidehooi is in evenwicht met het aanbod en ditzelfde geldt voor bierbostel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden