FrieslandCampina

Nieuws Melkprijzen

FrieslandCampina wijkt af van trend melkprijs

31 Augustus 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

Nadat FrieslandCampina de garantieprijs vorige maand met €1 verhoogde, volgt voor september alweer een correctie.

De zuivelcoöperatie verlaagt de melkprijs met een kwartje tot €33,75 per 100 kilo, de eerste daling sinds juni. In de afgelopen maanden trok de garantieprijs aan, dankzij een herstel op de zuivelmarkt na een flinke terugval in het tweede kwartaal door de coronacrisis.

De verlaging van de garantieprijs voor september kan gezien worden als een correctie op te hoog ingeschatte melkprijzen van de referentiebedrijven. De trend in Nederland en Europa is juist dat de melkprijzen langzaam opkrabbelen van de terugval als gevolg van corona. In de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness blijft FrieslandCampina boven Arla staan die de melkprijs voor september onveranderd hield. FrieslandCampina verwacht dat de referentiebedrijven in de komende maanden gaan verlagen, vanwege een groeiende melkaanvoer wereldwijd. 

Geen pre-corona niveaus 
Het is dus niet waarschijnlijk dat de melkprijzen snel terugkeren na pre-corona niveaus. De prijzen voor vaste zuivelfabricaten (boter, melkpoeder en kaas) kunnen het herstel niet doorzetten, vanwege hoge voorraden en achterblijvende vraag. Op de spotmarkt zijn de vloeibare zuivelprijzen wel hard gestegen.

Zo is de DCA-notering voor spotmelk intussen opgelopen tot €39 per 100 kilo (bij 4,4% vet, geleverd). Dit is het hoogste niveau sinds 2018. Door de langdurige hittegolf eerder deze maand is de melkaanvoer aanzienlijk teruggelopen, waardoor spotmelk ronduit schaars is. Omdat de vaste prijzen voor zuivelfabricaten niet meebewegen, is de verwachting dat de prijzen voor onder meer spotmelk en room een correctie tegemoet gaan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Dirk 31 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888979/frieslandcampina-wijkt-af-van-trend-melkprijs]FrieslandCampina wijkt af van trend melkprijs [/url]
fantastisch
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden