FrieslandCampina

Nieuws Ranking

FrieslandCampina niet langer bij top 5 in zuivel

2 September 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

FrieslandCampina behoort niet langer tot de top 5 grootste zuivelbedrijven in de wereld, zo blijkt uit een ranking van de Rabobank op basis van de omzet in 2019 en afgeronde overnames in de eerste helft van 2020. 

De Nederlandse zuivelcoöperatie is voorbijgestreefd door een Amerikaanse en een Chinese verwerker. Ook het Nieuw-Zeelandse Fonterra staat niet langer in de top 5. Met een omzet van $12,6 miljard staat FrieslandCampina dit jaar op plek 7. Hoewel er in de lijst flinke verschuivingen plaatsvinden, blijft de top-2 van de rangrijst onveranderd.

Nestlé aan kop
Het Zwitserse Nestlé staat met een omzet van $22 miljard nog altijd aan kop, gevolgd door de Franse zuivelverwerker Lactalis die vorig jaar een omzet van $21 miljard behaalde. Nieuw in de top 3 is de Amerikaanse zuivelcoöperatie Dairy Farmers of America die een omzet boven de $20 miljard konden rapporteren. Vorig jaar stond dit bedrijf op nog op plek 6, maar dankzij de overname van het failliete Dean Foods stijgen ze een paar plekken.

Yili grootste stijger
Ook het Chinese Yili doet het goed en gaat van plek 8 naar plek 5. De omzet bedroeg vorig jaar $13,4 miljard, 20% hoger dan het jaar daarvoor. De Chinese zuivelgigant groeit hard, mede dankzij de overname van de Chinese zuivelcoöperatie Westland. Zuivelcoöperatie Arla Foods zakt van plek 7 naar plek 9 met een omzet van $11,8 miljard. Buiten de top-10 stijgt de Duitse zuivelcoöperatie DMK van plek 13 naar 11.

Plek  Bedrijfsnaam Omzet in miljarden Plek 2019
1 Nesté $22,1 1
2 Lactalis $21 2
3 Dairy Farmers of America $20,1 6
4 Danone $18,2 3
Yili $13,4 8
6 Fonterra $13,2 4
7 FrieslandCampina $12,6 5
8 Mengniu $11,9 10
9 Arla Foods $11,8 7
10 Saputo $11,3 9
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
jan veltkamp 2 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889019/frieslandcampina-niet-langer-bij-top-5-in-zuivel]FrieslandCampina niet langer bij top 5 in zuivel[/url]
Wat maakt het uit of de afnemer de grootste of de kleinste is? Veel belangrijker is het om te weten hoeveel de afnemer betaald en hoeveel marge er dan is tussen wat de afnemer betaald en de kostprijs van de leverancier/producent
Gijs 4 September 2020
FC wil als redelijk groot bedrijf meedoen met de allergrootste. Onze visie, zonder innovaties en dat tegen lage prijzen. Ja dan wordt je internationaal weggespeeld. Wat krijgen de boeren/leden? Lage prijs voor de grondstof melk. Consumenten drinken steeds minder melk, terwijl melk veel goedkoper is dan een fles mineraalwater. Voor een beter boerenbestaan moet de melkprijs in de EU omhoog, op een niveau waarin alle kosten ruimschoots worden vergoed. Onze minister, alle belangengroepen en de EU gaan stug door op een weg, die 50 jaar geleden al tot mislukken gedoemd was. Subsidies zijn slechts doekjes voor bloeden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden