Limagrain

Nieuws Duitsland

Duitse maïsoogst neemt angst voertekort niet weg

3 September 2020 - Jorine Cosse

Niet alleen in Nederland hebben veehouders moeite om voldoende voer aan te houden. De aanhoudende droogte van de afgelopen 3 jaar zet veel Duitse collega's met de rug tegen de muur. Ondanks de regen van de afgelopen weken leeft het gros in angst om de kuilen niet rijkelijk te kunnen vullen.

Veel veehouders vrezen dat de nieuwe maïsoogst niet voldoende op gaat brengen om een jaar rond te kunnen voeren. De voorraden uit voorgaande jaren zijn minimaal, gezien de droogte die de afgelopen 3 jaar de boventoon voerde. Waar de regen bij sommige veehouders wat druk van de ketel haalde, is dat zeker niet voor elke veehouder het geval.

Grote verschillen
Er zijn grote verschillen te zien op de Duitse maïspercelen. Voor veel percelen kwam de regen te laat, zoals in de regio Nordfranken. De maïs heeft door de droogte geen, of slechts een nietige, kolf gevormd. Afhankelijk van de grondsoort is er ook een duidelijk verschil te zien in lengtes. De meeste percelen halen nét aan de 2 meter, waar 4 meter normaliter geen uitzondering is.

In onder andere Nedersaksen en Nordrhein-Westfalen hebben de veehouders het zwaar. Deze regio's lijken telkens net mis te grijpen wanneer er eindelijk een bui overkomt. In de afgelopen 3 jaar heeft dit geresulteerd in een minimaal voeraanbod. Enkele veehouders hebben er dan ook voor gekozen om hun wintertarwe en triticale te laten hakselen en in te kuilen, in plaats van het te dorsen.

Ook gaat de oogst op veel plaatsen naar verwachting 2 tot 3 weken eerder van start. Door de droogte zijn de maïsplanten in verschillende regio's van onder andere Bayern veel eerder afgerijpt. Daarbij is de kolfvorming zo minimaal of zelfs niet eens ingetreden en zijn de maïsplanten zo minimaal van lengte dat later hakselen weinig meerwaarde heeft.

Duitse maïsareaal
Naar schatting van het Bundesministeriums (BMEL) komt het Duitse maïsareaal voor dit jaar uit op ongeveer 3 miljoen hectare. Dit is niet alleen hoger dan vorig jaar, maar het is ook nog eens een recordhoeveelheid. Ondanks dat gaat het waarschijnlijk geen record opbrengst leveren zoals in 2014 en 2017.

De mogelijke opbrengst wordt door het Crop Monitoring Agency van de Europese Commissie (MARS) geschat op 40,1 ton per hectare. Dat zou betekenen dat de opbrengst net wat hoger ligt dan in 2019, maar nog 3% onder het langjarig gemiddelde scoort. In totaal wordt de maïsopbrengst geschat op 92 miljoen ton, tegenover 87 miljoen ton vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden