Terwijl de kaas- en poederprijzen langzaam verder stijgen, breekt de boterprijs met de opleving van de afgelopen weken. Ook vloeibare zuivelprijzen zakken verder weg.
Over de volle breedte voelt de zuivelmarkt gematigd aan. De hoop op serieuze prijsstijgingen ontbreekt, ingegeven door de coronacrisis die nog altijd zijn weerslag heeft en daardoor positieve aanknopingspunten de kop indrukt.
Boterprijs omlaag
De boterprijs heeft de top bereikt en zakt deze week, ingegeven door ruime voorraden (onder meer in interventie) en een zwakke vraag. De DCA-notering daalt €55 tot €3.405. Deze correctie, de eerste sinds begin augustus, lag voor de hand. Europese boter is op de wereldmarkt namelijk niet competitief, mede ingegeven door de aantrekkende euro. Bovendien lijkt de trend in het melkvet wereldwijd zwak te zijn, zo toonde ook de prijsdaling op de Global Dairy Trade eerder deze week aan.
De ommekeer maakt dat de hoge roomprijzen ook wat wegzakken, net als de prijzen van spotmelk en magere melkconcentraat. De vraag naar vloeibare zuivel op de spotmarkt is zwak, ondanks dat de melkaanvoer bijna op het laagtepunt van de seizoensmatige melkaanvoer is aanbeland.
Krappe kaasvoorraden
Kijken we naar de kaas- en melkpoedermarkt dan zijn daar wel licht groene cijfers te bespeuren. Kaas (Gouda en Edam) profiteert van lage voorraden en prima afzetmogelijkheden naar de retail. De melkpoedernoteringen stijgen nog wel, maar echt rek zit er niet in. Ook hier is Europees product vergeleken met Nieuw-Zeeland en Oceanië niet competitief.
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar)
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas)