DMK

Nieuws Melk

DMK biedt leverancier vaste melkprijs aan

22 September 2020

De Duitse zuivelcoöperatie DMK biedt leveranciers vanaf november de mogelijkheid om 30% van de melkaanvoer tegen een vaste prijs te laten uitkeren. Hiermee probeert DMK liquiditeitsrisico's bij de leveranciers te verkleinen. Nieuw is deze stap in Duitsland niet, maar tot nu toe boden grote spelers deze mogelijkheid nog niet. Voor de leden van DOC Kaas is de vaste melkprijs nog geen mogelijkheid. 

DMK signaleert een toenemende volatiliteit op de Europese zuivelmarkt wat leidt tot schommelingen in de melkprijs. Dit creëert liquiditeitsrisico's voor melkveebedrijven. Sinds mei 2019 experimenteert DMK zodoende met een vaste melkprijs. Er draait sindsdien een pilotproject, waaraan 26 bedrijven deelnemen. De ervaringen zijn positief wat maakt dat vanaf november alle 7.700 leveranciers 30% van de maandelijkse melkleveringen tegen een vaste prijs kunnen wegzetten. 

Termijnmarkt
De vaste melkprijs wordt gebaseerd op de termijnmarkt waar boter en magere melkpoeder worden verhandeld. Op basis van de onderliggende waarde van de futurecontracten ontstaat een vaste melkprijs die voor een periode van 12 maanden kan worden vastgezet. De leveranciers hoeven niet zelf te handelen, dit wordt door gedaan door DMK met hulp van derden.

Nog niet in Nederland
Eerder al bood de Zuid-Duitse zuivelcoöperatie Hohenloher Molkerei de mogelijkheid van een vaste melkprijs. In België biedt Colruyt Groep de melkveehouders voor een periode van 5 jaar een vaste melkprijs aan voor een deel van hun productie. Ook in Ierland en Frankrijk zijn vaste melkprijzen in opkomst. In Nederland komt het vastzetten van de melkprijzen ook steeds vaker te sprake, maar tot nu toe bieden verwerkers deze mogelijkheid nog niet.

Ook bij DOC Kaas, in 2016 gefuseerd met DMK, wordt een vaste melkprijs vooralsnog geen optie. "Het komende jaar zullen we ervaringen opdoen in Duitsland. Afhankelijk van deze ervaringen bekijken we of we dit uitrollen naar Nederland. Dit zullen we in overleg met bestuur en ledenraad doen", zo laat Geert Hartlief manager coöperatieve zaken bij DOC weten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

DOC Kaas tikt bijna €50,00 aan met kale prijs

Nieuws DMK Group

DMK schaalt op in plantaardige zuivel

Inside Melk

DMK wil in 2022 vaste melkprijs testen bij DOC

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief