DOC Kaas

Nieuws Rechtspraak

DOC Kaas in hoger beroep tegen miljoenenclaim

9 Oktober 2020 - Wouter Baan

De rechtbank in Assen heeft beslist dat DOC Kaas een groep van 63 melkveehouders de ingehouden fusiebonus alsnog moet uitbetalen. DOC Kaas laat weten dat ze in hoger beroep gaan tegen de zaak die al jaren speelt.

Eind 2017 spande een collectief melkveehouders een proces aan tegen DOC Kaas, omdat zij niet geïnformeerd waren dat zij geen recht hadden op de fusiebonus als zij lid-af zouden zijn. Deze bonus vloeit voort uit de fusie tussen DOC Kaas in DMK die het jaar daarvoor had plaatsgevonden. Onderdeel van die fusie was dat de overnamesom van zo'n €20 miljoen middels het melkgeld naar de leden zou terugvloeien.

In de jaren na de fusie hebben honderden leden hun geluk elders gezocht en DOC Kaas de rug toegekeerd. Op dit punt wringt de schoen. DOC Kaas zegt dat de fusiebonus bedoeld is voor melkveehouders die ten minste tot eind 2018 lid zouden blijven. De groep melkveehouders is van mening dat ook vertrekkende leden recht hebben op de bonus. Zij zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van de toegevoegde bepaling die aangeeft dat de fusiebonus aan de neus van vertrekkende leden voorbijgaat. Bij de laatste melkgelduitkering heeft DOC Kaas dan ook de fusiebonus ingehouden.

Claim van €2,5 miljoen
De rechtbank heeft nu geoordeeld dat DOC Kaas de ingehouden fusiebonus alsnog moet uitkeren, zoals dat ook begin september in het tussenvonnis beslist werd. Advocaat Dinant te Biesebeek, die de procederende melkveehouders bijstaat, laat weten dat DOC Kaas de 63 melkveehouders €2,5 miljoen moet terugbetalen. Het vonnis is bij voorraad uitvoerbaar wat inhoudt dat de procederende leden, ondanks het hoger beroep van DOC Kaas, dit bedrag nu al kunnen opeisen.

DOC Kaas gaat niet akkoord met de uitspraak en verwacht in een hoger beroep alsnog gelijk te krijgen. Bestuursvoorzitter Arjan Schimmel zegt dat de leden wel degelijk correct en tijdig geïnformeerd zijn over de uitgangspunten en voorwaarden omtrent de fusiebonus. Hij is van mening dat DOC Kaas voldoende bewijslast heeft om het Gerechtshof in hoger beroep het tegendeel te bewijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

DOC Kaas zet tandje bij met voorschotprijs maart

Nieuws melk

DOC Kaas remt af met melkprijsverhoging

Nieuws Melk

DOC Kaas schuift op in Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

DOC Kaas komt vanaf 2024 met klimaattoeslag

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden