Shutterstock

Nieuws Stikstofrechten

Industrie lonkt naar stikstofrechten

27 Oktober 2020 - Erik Colenbrander - 3 reacties

De markt voor stikstofrechten lijkt voorzichtig op gang te komen. Afgaande van de geluiden uit de markt, hebben de eerste kopers zicht gemeld. Deze zijn vooral afkomstig uit de industrie. Concrete transacties zijn tot nu toe niet bekend, veel is nog onduidelijk. Wat doen de vraagprijzen?

Veel bedrijven die zijn geïnteresseerd in stikstofrechten tasten deze periode vooral de markt af. Eenvoudig is het ook niet, gelet op de regionale gebondenheid van de rechten en de onduidelijkheden die er nog steeds zijn. Grote veranderingen hebben er sinds de eerste provincies medio september het extern salderen mogelijk maakten, dan ook niet plaatsgevonden op de ammoniak- en stikstofrechtenmarkt.

Ook de update van de Aerius Calculator die 15 oktober heeft plaatsgevonden, maakt tot nu toe geen groot verschil. Vraagprijzen variëren van €40 tot €100 per kilo ammoniak (netto, na 30% afroming).

Aerius berekening prijsbepalend
De totstandkoming van de prijs blijft in vergelijking met de handel in dier- en fosfaatrechten veel moeilijker te duiden. Dat is het gevolg van de noodzakelijke berekening met de Aerius Calculator. De berekening van de verhandelbare kilo's ammoniak is niet zo moeilijk. Al is er ook nog steeds discussie over de latente ruimte in de vergunning. Agrarische belangenorganisaties eisen de rechten op die wel zijn vergund, maar (nog) niet daadwerkelijk benut. De overheid neemt de feitelijk gerealiseerde stalcapaciteit als uitgangspunt.

Het aantal kilo's ammoniak is niet doorslaggevend bij de bepaling van de prijs. Bepalend is de reductie van stikstofdepositie op kwetsbare Natura2000 gebieden. De reductie die de transactie van ammoniak en stikstofrechten oplevert, is cruciaal. Dit berekenen is werk van adviesbureaus. Een eenvoudige online rekentool is niet beschikbaar.

Overheid cruciaal
De overheid speelt een cruciale rol in de handel in ammoniak en stikstofrechten. Toen minister Schouten medio oktober bekendmaakte de bouw gedeeltelijk vrij te stellen van stikstofreductie, viel de leasemarkt voor een deel weg. Deze is overigens nooit daadwerkelijk op gang is gekomen.

De provincie Gelderland maakte deze week bekend €20 miljoen uit te trekken voor de sanering van de kalverhouderij, die noodlijdend is vanwege de coronacrisis. Niemand weet hoeveel effect dat heeft op de vraag vanuit de Gelderse industrie. Überhaupt is nog niet duidelijk welke industrie wordt verplicht om te investeren en hoeveel kilo's ammoniak er nodig zijn in welke regio's dichtbij Natura2000 gebieden.

Precieze uitwerking nog niet bekend
Bovendien begint de landelijke overheid nog dit jaar met de vrijwillige uitkoop van piekbelastende veehouderijbedrijven in de buurt van Natura2000 gebieden. Het gaat om honderden miljoenen euro's. Dergelijke bedragen kunnen veel effect hebben op vraag en het aanbod van ammoniak- en stikstofrechten. Maar de precieze uitwerking van deze regeling is nog niet bekend.

Tegelijkertijd is het voor potentieel stoppende bedrijven aanlokkelijk om te speculeren op sterk stijgende prijzen, vergelijkbaar met de extreme prijsontwikkeling van fosfaatrechten, aangezien deelname aan de opkoopregeling van veehouderijbedrijven vrijwillig is. Anderzijds blijven agrarische belangenorganisaties onverminderd strijden tegen het extern salderen en andere aanvechtbare aspecten van de stikstofwetgeving.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erik Colenbrander

Freelance journalist
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
27 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889820/industrie-lonkt-naar-stikstofrechten]Industrie lonkt naar stikstofrechten[/url]
Moderne bedrijven stoten nu al geen meer stikstof uit. Emissieuitstoot gaat in de toekomst bij stallen bouw geen limiterende factor meer zijn. Dat zal eerder ruimtelijke ordening zijn. Dat was 10 jaar geleden ook al bekend. We moeten er daarom ook voor uitkijken dat we niet een discussie van 10 jaar geleden gaan voeren. Stikstof verhandelbaar maken zal veel problemen oplossen, onder andere het volgende probleem: het terugverdienen van investeringen die voortvloeien uit nieuwe wet en regelgeving op bijvoorbeeld de biggen of vleesmarkt.
Wanneer het mogelijk wordt de stikstof-ruimte die beschikbaar komt bij reductie van emissies verhandelbaar te maken kunnen we de investering die nodig zijn om dit mogelijk te maken daaruit bekostigen. We hebben niet langer te maken het probleem dat wet en regelgeving de kostprijs van onze producten verhoogd, en dat we deze op de internationale markt terug moeten verdienen. Het houdt ons op koers onze concurrentiepositie te verbeteren en we kunnen toekomstige verdiensten steken in verder ontwikkelen van onze voedselproductie.
Verder kunnen bedrijven die willen stoppen hun stikstofruimte verkopen en de opbrengst ervan investeren in de nieuwe bestemming van hun bedrijfslocatie.
Wanneer belangenorganisatie zeggen dat de verkoop van stikstofruimte een drempel opwerpt voor de bedrijven die willen groeien zijn ze niet op de hoogte van wat er mogelijk is in onze prachtige agrosector, dan denken ze in problemen en niet als een ondernemer die gewoon is in oplossingen te denken. Ook spreekt men niet de taal van de agrarische sector. Iedereen in de sector weet van het nieuw gemengd bedrijf je kan het niet eens zijn met de omvang van het bedrijf maar het is laat wel op onder andere het vlak van emissieuitstoot zien wat de toekomst is, of liever gezegd wat het heden is.
Abonnee
Dirk 27 Oktober 2020
Wat een verhaal.
Heel kort: we denken gewoon als ondernemer, kom maar op met die zak geld.
Wie 't meeste biedt is de man of.. vrouw
Abonnee
vrij grof 28 Oktober 2020
Er komen tal van nieuwe ontwikkelingen aan die de uitstoot in onze sector drastisch gaan verminderen, de kunst is om deze winst in de sector te houden of zo mogelijk duur te verkopen buiten de sector.
dit zal nog heel wat lobbywerk wezen daar de minister het graag weggeeft buiten de veehouderijsector. ik denk dat we verrekte goed georganiseerd moeten zijn om de behaalde resultaten bij ons te houden !!
Wees op uw hoede lijkt mij.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden