Aul Zitzke / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotest

Duitse boeren in protest bij melkfabriek en slachterij

9 November 2020 - Wouter Baan - 3 reacties

Melkveehouders in Duitsland zijn voornemens om woensdag (11 november) massaal te protesteren bij zuivelfabrieken. De reden is de lage, niet kostendekkende melkprijs. Ook slachterijen kunnen hun borst nat maken, al beloven de boeren dat het vredige protesten worden.

Een reeks van boerenbelangenorganisaties heeft zich achter de protestacties geschaard. Onder meer de landelijke vereniging van Duitse melkveehouders BDM en de European Milk Board. De bedoeling is dat de Duitse veehouderijorganisaties schouder aan schouder een front vormt richting hun afnemers.  

Afnemers zijn debet
Er wordt bewust bij melkverwerkers en slachterijen gedemonstreerd, omdat boeren daar hun producten aan verkopen. "Wij onderhandelen niet met supermarkten of andere eindgebruikers", zo valt te lezen in het persbericht van BDM. Door de goedkope inkoopprijzen op de boer, stellen melkverwerkers en slachterijen retailers in staat om eveneens scherp in te kopen. Het probleem ligt volgens de boeren dus bij de verwerkers en minder bij de retail. Door de afnemers als de grote boosdoeners te bestempelen, zetten de Duitse boeren de discussie op scherp.

Prijzen moeten flink hoger
De eisen richting melkfabrieken en slachterijen zijn vrij concreet. De melkprijzen moeten met €0,15 per 100 kilo omhoog en de varkensprijs moet minimaal een halve euro per kilo stijgen, terwijl de rundveeprijs zelfs een €1 hoger moet worden. Bij de pluimveeprijs moet €0,20 op. Wat we woensdag precies kunnen verwachten, moet nog blijken. De bedoeling is om bij zoveel mogelijk melkverwerkers en slachterijen, verspreid over Duitsland, pamfletten aan te bieden. Daarbij mogen de coronaregels niet in het geding komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Berend 9 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889981/duitse-boeren-in-protest-bij-melkfabriek-en-slachterij]Duitse boeren in protest bij melkfabriek en slachterij[/url]
Als het Europees Parlement nu eerst zorgt dat eiwitteelt (veldbonen, erwten) in de EU gestimuleerd wordt met subsidies/toeslagen , dan
wordt de import van soya vanzelf minder aantrekkelijk.
Abonnee
Grunniger 10 November 2020
De melkprijs is al jaren niet meer kosten dekkend ,wie kan zijn rekeningen nog wel vlot betalen?
Abonnee
mt 10 November 2020

Stoppen met heel dat melken op deze manier!!

Jaren 70 prijzen kosten verdubbeld...kom toch op mensen, laat ze zelf melk produceren, ipv ons overstelpen met regels voor dezelfde rot prijzen. We trappen er nog in, dat is helemaal het domste van alles
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden