Shutterstock

Inside Voer

Forse stijging brokprijzen door dure grondstoffen

26 November 2020 - Jorine Cosse - 4 reacties

De voergrondstofprijzen hebben afgelopen oktober een flinke stijging ingezet, waarvan het plafond nog altijd niet in zicht lijkt te zijn. Deze stijging is inmiddels ook duidelijk terug te zien bij de prijzen van rundveebrokken over november.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is veel vraag naar (voer)grondstoffen, wat de prijzen flink opdrijft. Met name eiwitrijke producten zitten fors in de lift. Soja noteerde bijna de hoogste prijs in 4,5 jaar en ook tarwe en maïs noteren hoog door beperkt maïsaanbod in sommige gebieden. De prijs van snijmaïskernbrok is deze maand opnieuw de hoogste stijger, mede aangevoerd door de hoge sojaprijzen. Er komt net geen euro bij (+€0,95) wat maakt dat de prijs op €35,05 per 100 kilo noteert. Niet eerder noteerde de WUR-voernotering voor snijmaïs in de afgelopen 5 jaar zo hoog.

Forse stijging
De andere brokprijzen zitten ook flink in de lift. De standaardbrok A en eiwitrijke brok noteren beide een stijging van €0,30 ten opzichte van oktober, waardoor ze uitkomen op respectievelijk €24,35 en €26,75 per 100 kilo brok. Ook hier geldt dat de oplopende grondstofprijzen fors bijdragen aan de stijging van de brokprijzen.

Opvallend is wel dat deze eiwitrijke brokken minder snel stijgen dan de andere brokken. Een nieuw prijsrecord in vergelijking met de afgelopen 5 jaar komt overigens ook hier langzamerhand in zicht. Met een prijsstijging van €0,35 komt de rosé kalverbrok op €27,85, het hoogste niveau in 5 jaar. De vleesstierenbrok noteert een stijging met €0,45 naar €25,80. 

Vooruitzichten
Met nog altijd stijgende grondstofprijzen zijn de vooruitzichten voor de brokprijzen niet al te rooskleurig. Kijkend naar de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator zien de rundveebrokken de koers voortzetten naar een stijging van bijna 3% boven het huidige prijsniveau in april 2021. Omdat de brokprijzen afhankelijk zijn van de grondstofprijzen staat niets vast in deze prognose, maar aangezien de grondstoffen nog geen plafond in zicht hebben is een prijsdaling voor nu ondenkbaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden