Agrifoto

Inside Melk

FrieslandCampina schroeft melkprijs behoorlijk terug

28 December 2020 - Wouter Baan

De garantieprijs van FrieslandCampina daalt voor januari...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De daling is naar eigen zeggen volledig gebaseerd op verwachtingen dat referentiebedrijven de melkprijs in het nieuwe jaar omlaag schroeven, als gevolg van de marktontwikkelingen. Deze verwachting is ten dele al uitgekomen, gezien de Scandinavische zuivelcoöperatie Arla de januari-melkprijs vorige week aanzienlijk verlaagde. In de mutatie zitten geen correcties over afgelopen maanden verwerkt, zo laat FrieslandCampina weten in een toelichting.

Vrij pessimistisch 
Kijkend naar de zuivelmarkt, dan kan geconcludeerd worden dat zowel FrieslandCampina als Arla vrij pessimistisch gestemd is. Hoewel de markt door onzekerheid rondom corona gedomineerd wordt, bewogen de commodityprijzen voor boter, kaas en melkpoeder in de afgelopen weken vrij steady, zo blijkt uit de noteringen van DCA.

Mogelijk sorteren beide zuivelcoöperaties voor op het gegeven dat het eerste kwartaal doorgaans zwak is qua afzet en dat is in tijden van lockdowns in veel landen waarschijnlijk helemaal zo het geval.  

Bio omhoog
Wanneer we de garantieprijs van FrieslandCampina doorberekenen in de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness, dan resulteert dit in een kale uitbetalingsprijs van €33,53 per 100 kilo, gebaseerd op 4,42% vet en 3,57% procent eiwit en een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. De circa 600 deelnemers aan de PlanetProof-melkstroom zien de uitbetalingsprijs oplopen tot maximaal €37,03. De biologische garantieprijs stijgt in januari met €1,58 tot €45,17 per 100 kilo, ingegeven door positieve marktontwikkelingen in dat segment.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden