Ulf Wittrock / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotest

Duitse boeren woest op Aldi om verlaging boterprijs

29 December 2020 - Wouter Baan - 5 reacties

Duitse melkveehouders zijn woedend op de supermarktketen Aldi vanwege een forse verlaging van de boterprijs en voeren daarom bij diverse distributiecentra van de grootgrutter protestacties uit. 

Kort voor Kerst maakte Ali bekend de inkoopprijzen voor boter fors te verlagen, met 50 eurocent per kilo wat neerkomt op een daling van zo'n 15%. Toen Duitse melkveehouders hier lucht van kregen, hebben zij hun trekkers gestart. Zondagavond leidde dit bij een distrubutiecentrum in Hesel (Nedersaksen) tot een protestactie, waarbij 200 melkveehouders kwamen opdraven. Ook hebben melkveehouders mest gedumpt voor vestigingen van Aldi.

Vertrek bij concessies 
De protestacties houden in de loop van de week aan en worden ook grimmiger, vandaag (29 december) blokkeren ongeveer 400 trekkers het centrale logistieke centrum van de supermarktketen in Lingen (eveneens Nedersaksen). De boeren zeggen pas te vertrekken wanneer Aldi serieuze concessies doet.

Een woordvoerder van Aldi geeft aan dat ze volledig in hun recht staan en dat dergelijke prijsverlagingen passen bij het seizoenpatroon op de botermarkt, waarbij de prijzen in het eerste kwartaal doorgaans lager liggen dan rond Kerst.

Prijsverlaging normaal
Dat een dergelijke prijsverlaging bij melkveehouders gevoelig ligt, had het management van Aldi op zijn klompen kunnen aanvoelen. Al langere tijd uiten Duitse veehouders hun ongenoegen tegen de lagen opbrengsten, waarvan supermarkten in hun ogen voor een groot deel verantwoordelijk voor zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
mt 29 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10890510/duitse-boeren-woest-op-aldi-om-verlaging-boterprijs]Duitse boeren woest op Aldi om verlaging boterprijs[/url]

Eerst de melk goedkoop leveren en weggeven, daarna blokkade bij de dc's.

Wat een lulletjes lampenkatoen die boeren.

Als het voor deze prijzen niet te doen is, allemaal niet meer leveren!!!!

ipv daar als hang jeugd aan de poorten te jengelen
Cor Molenaar 29 December 2020
Al jaren staan de opbrengstprijzen onder druk, en worden de kosten hoger. Actie voeren, of via een Dutch Dairymen Board de aanvoer stopzetten. Goedkoper boter over de rug van de producent, dit moet stoppen!
Abonnee
drent 29 December 2020
het artikel geeft al aan waar het fout gaat, de uiteindelijke verkoper lees Aldi gaat de inkoopprijs bepalen, moet niet mogen.
mt is niet wijs 2 Januari 2021
zo werkt het niet, boeren hebben hun verplichtingen naar bank/leningen enz dan is het over en uit met bedrijf...
kunnen niet zo maar stoppen enigste optie is van afnemer eisen kostprijs plus te betalen doodnormale reactie lijkt me om dan op deze manier te proberen. mensen aan de wal weten het zogenaamd altijd beter . het is triest dat de superemarkten zo misbruik en de boeren tot op het bot toe uitbuiten hier moet snel een aangenomen wet voor komen in de gehele EU in de agrosector verplicht kostprijs plus 10/15 % marge boven op prijs voor bv vergroening enz
Abonnee
Vrij grof 2 Januari 2021
Ik sap het niet, de ene keer schreeuwen we moord en brand omdat er te hoge prijs gerekend worden en nu dit weer.
?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden