Shutterstock

Inside Melk

Russische zuivelsector zet megastappen

7 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De melkveehouderij in Rusland zet megastappen op de weg naar zelfvoorzienendheid. Zo is de bruto melkopbrengst op de melkveebedrijven naar het hoogste niveau in de afgelopen 10 jaar gestegen en bereikte ook de gemiddelde melkgift per koe een record.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Russische ministerie van Landbouw heeft onlangs bekendgemaakt dat de zelfvoorzieningsgraad in melk vorig jaar 84,1% bedroeg. Hoewel het land streeft naar een percentage van minimaal 90%, geeft het wel goed weer dat Rusland megastappen zet in de ontwikkeling van de zuivelsector. Zo steeg de bruto melkopbrengst op de melkveebedrijven vorig jaar naar ruim 32 miljoen ton, een plus van 855.000 ton ten opzichte van 2019 en het beste resultaat van de afgelopen 10 jaar. De gemiddelde melkgift per koe steeg daarbij ook naar een record, van 6,6 ton.

De exportcijfers liegen er ook niet om. In 2020 exporteerde Rusland voor een waarde van ruim $300 miljoen aan zuivelproducten. Een groei van 12% in vergelijking tot een jaar eerder. In vijf jaar tijd nam de export naar buitenlandse markten met maar liefst 33% toe. Voor dit jaar verwacht het landbouwministerie ook stevige groeicijfers, waarmee de bruto-opbrengst zou kunnen stegen naar minimaal 32,6 miljoen ton melk.

Volop staatssteun
Het is niet vreemd dat de Russische zuivelsector zo snel, zulke grote stappen kan zetten. De overheid steunt de sector namelijk volop. Vorig jaar werd bijvoorbeeld 28,3 miljard roebel in de sector geïnvesteerd. Omgerekend gaat het om een bedrag van ruim €315 miljoen. Dit jaar zou de steun overigens wel minder zijn. Wel verlegt de overheid de focus naar andere hulpmiddelen. Melkveehouders moeten bijvoorbeeld makkelijker leningen kunnen aanvragen voor de aankoop van voer.

Dit laatste is momenteel een van de prioriteiten, omdat de voerprijzen fors gestegen zijn. Ruslands belangrijkste krachtvoer is maïs(meel) en de binnenlandse prijs daarvan is afgelopen weken met ruim 30% gestegen. De prijs van het duurste mengvoer komt in zuiden van Rusland inmiddels uit op €221 per ton en voor de goedkoopste mengvoerproducten betaalt een melkveehouder in Siberië gemiddeld €146 per ton. Analisten verwachten dat, wanneer deze stijging doorzet, de melkprijs met 5% naar boven moet. Een regeling om leningen voor voeraankopen gemakkelijker te maken, zou dit moeten voorkomen.

Daarnaast laat de Russische regering weten dit jaar meer in te willen zetten op de verwerking. Het opschalen van de productie heeft immers tot gevolg dat de verwerkingscapaciteit omhoog moet én bestaande locaties gemoderniseerd moet worden. Rusland gaat hiervoor in de loop van het jaar verschillende subsidies ontwikkelen en verstrekken. De hoogtes daarvan zijn nog niet bekendgemaakt.

Consumptie blijft stabiel
Ondanks de inkomensdaling bij veel Russische huishoudens, is de consumptie van zuivelproducten de afgelopen maanden redelijk stabiel gebleven. Inmiddels consumeren de Russen jaarlijks ruim 236 kilo aan zuivel per persoon. Voor komende maanden worden daar geen grote wijzigingen in verwacht. De combinatie van minder geld om uit te geven en meer aandacht voor gezondheid, zorgt ervoor dat Russen hun besteedbare budget op een andere manier uitgeven dan voorheen. Zuivel zal volgens de regering een onderdeel blijven van de belangrijkste uitgaven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden